Datum objave: 13.04.2003

 

Osnivanjem Varaždinske biskupije svaka župa, pa tako i naša, trebala je osnovati svoj župni Caritas. Zadatak bi mu trebao biti pomoć siromašnima i potrebitima na području naše župe, pa i šire koliko smo u mogućnosti. Riječ Caritas znači djelotvorna ljubav. Ljubav je nit koja povezuje sve ljude. I ne znajući, živimo jedni od drugih, siromasi od bogatih, a bogati od siromašnih.

 

Siromah se može biti zbog materijalnih nedostataka, a ima i mnogo duhovnih siromaha, koji su odbacili Boga. Na nama je da svako siromaštvo ljubavlju ublažimo i kao suradnici Božji, njegovu ljubav prenosimo. Stoga je temeljni dio Caritasa molitva i otvorenost naših srdaca Bogu, da osjetimo vapaje i potrebe drugih, imajući na umu riječi iz Matejeva evanđelja: "Što ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili." (Matej 25,40.). Caritas naše župe započeo je s radom 9.4.1998. godine u korizmeno vrijeme, nastojeći bar malo doprinijeti rastu "Božje ljubavi".

 

Naša prva akcija bila je prikupljanje namirnica i novčanih priloga za samostan sestara Karmeličanki u Brezovici. Tijekom proteklih godina organizirali smo nekoliko većih akcija u kojima je sudjelovala cijela župa, kao i nekoliko manjih u kojima su sudjelovala pojedina sela. Veće akcije su u korizmi i adventu, tj. uoči nedjelje Caritasa (treća u adventu). Na tim akcijama obično sakupljamo: brašno, šećer, mast, ulje, grah, meso i drugo, a u listopadu se prikuplja krumpir i kupus. Sakupljeno šaljemo Caritasu u Varaždinu (biskupijskom), Caritasu u Zagrebu, Bogosloviji u Zagrebu i sestrama koje su otvorile novu kuću u Mariji Bistrici - samostan bl. Alojzija Stepinca i Majke Božje Bistričke. Svake godine sudjelujemo na susretima koji se organiziraju za starije i bolesne osobe u Ludbregu, a ove godine i po prvi puta bili smo na Mariji Bistrici na susretu iste vrste.

 

Na Uskrsni ponedjeljak organiziramo susrete naših bolesnika, starijih i osamljenih u župi. Susretu prethodi sveta misa, a kasnije se nastavlja druženje u vjeronaučnoj dvorani uz razgovor i pjesmu mladih župe. Ovakvi susreti dojmiju se svakoga, što pokazuju u većini slučajeva suze radosnice koje poteku iz mnogih očiju. Uoči nedjelje Caritasa posjećujemo naše drage bolesnike, starce i nekoliko obitelji s više djece. Dijeliti osjećaje s takvim osobama posebna je radost i korist našem duhovnom rastu. Trenutno Caritas broji dvanaest djelatnika iz različitih sela. Caritas ne bi mogao djelovati da nema ljudi otvorena srca koji svojim prilozima, bilo novčanim, bilo materijalnim, doprinose našem boljem radu. Stoga, svi smo pozvani na Caritas, jer Caritas počinje od mene i od tebe.