Datum objave: 14.11.2013

«Bog za vas pripravlja budućnost mira, a ne nesreće; Bog vam želi dati budućnosti i nadu [ Jr 29,11].»
Mnoštvo ljudi danas teže budućnosti mira, čovječanstvu oslobođenom prijetnjama nasilja.
Ako su neki obuzeti nespokojem zbog budućnosti koji ih koči, ima širom svijeta i domišljatih mladih koji stvaraju.
Ti se mladi ne daju uvući u vrtlog mrzovolje. Oni znaju da nas Bog nije stvorio da budemo pasivni. Za njih život nije podložan hiru sudbine. Oni su svjesni: čovjeka mogu oduzeti skepticizam ili razočaranje.
Ti mladi svom dušom nastoje pripraviti budućnost mira, a ne nevolje. I više no što su toga svjesni, oni svoj život čine svjetlom koje oko njih sjaji.
Neki su nositelji mira i povjerenja na mjestima napetosti i sukoba. Oni ne sustaju ni kad kušnje i neuspjesi pritišću njihova ramena
Živimo u vrijeme kada se mnogi pitaju: što je vjera? Vjera je posve jednostavno povjerenje u Boga, prijeko potrebni polet povjerenja opetovano zamahivan tijekom života.
U svima se mogu javiti sumnje. Zbog njih ne treba brinuti. Prije svega želimo slušati što nam Krist šapuće u našim srcima: «Oklijevaš li? Duh Sveti prebiva zauvijek u tebi .»
Neki iznenađeno otkrivaju: Božja se ljubav može rastvoriti i u srcu potresenom sumnjama.
Dostojevski je u svojim Bilješkama napisao: «Ja sam dijete sumnje i nevjere. Kakve me strašne patnje koštala, i još me košta ta žeđ da vjerujem, toliko jača u mojoj duši koliko se njoj protivnih razloga u meni uzdiže… Moje je „hosana“ prošlo talionik sumnje.» A ipak je Dostojevski mogao nastaviti: «Nema ničeg ljepšeg, dubljeg, savršenijeg od Krista; i ne samo da nema nego ne može ni biti.» Kad taj Božji čovjek piše kako u njemu zajedno žive nevjernik i vjernik, njegova strastvena ljubav za Krista ostaje neokrnjena.
U Evanđelju su jedne od prvih Kristovih riječi: «Blago jednostavnima srcem !» Da, blago onima koji napreduju prema jednostavnosti, jednostavnosti srca i jednostavnosti života.
Jednostavno srce teži živjeti u sadašnjem trenutku, primati svaki dan kao Božje danas.

 

 

Izvor: Pismo iz Taizéa: Budućnost mira, brat Roger