Datum objave: 05.01.2013

DRUGIM PUTEM U SVOJU VJEČNU DOMOVINU

 

Uranjajući u otajstvene događaje ljudskog spasenja, čitajući o njima u Evanđelju, kao da naša stvarnost uranja u onovremenu. Tako na današnji blagdan u pojedinim trenucima možemo biti mudraci koji traže, pojavivši se gotovo niotkuda. Možemo biti i Herod koji strepi da nešto što je za njega tako bitno ne izgubi. Možda smo pismoznanci ili svećenici koji pokušavaju profesionalno tumačiti i osvjetljavati nedoumice drugima, odgovoriti im na pitanja koja ih opterećuju, a sami i ne razmišljati o vrijednostima koje tumače. Ili ostajemo jednostavno oni koji se na neku glasinu uznemire, a nakon toga nastavljaju jednako kao i prije bez nekih bitnih pomaka u osobnom životu.

 

Kad se Isus rodio, kaže Evanđelje, pojaviše se tri mudraca. Za razliku od mnogih današnjih mudraca, oni se  nisu libili proširiti svoje spoznaje. Ono u što nisu bili sigurni pitali su one koji bi im možda znali razjasniti ono u čemu nisu bili na čistu. Tražili su prave odgovore ne namećući svoje kao apsolutnu istinu jer ljudska logika može čovjeka navesti krivo ma koliko izgledala ispravna. Gdje tražiti kralja ako ne u kraljevskom dvoru?  I kad se osjete izgubljeno, mudraci nastavljaju tražiti i dostići cilj. 

 

A kako li nas samo mogu uznemiriti neke spoznaje za koje nemamo informacije ili još više, ne uklapaju se u naše planove. Možda čak potkopavaju i ruše ono što smo samouvjereno cijelog života gradili. Kralja Heroda pojava mudraca nije samo uznemirila. Ruši mu sve planove koje je tako brižno kovao u svojim vladalačkim planovima. U takvim situacijama neki uporno nastoje svoje planove ipak ostvariti, otvoreno ili lukavo kao Herod. Koristi se sve što je na raspolaganju kako bi ostvarili svoje namisli, ne mareći za objektivnu istinu!

 

Ni pismoznanci, živeći u svom svijetu znanosti, ne promisle uvijek kako će njihova znanstvena dostignuća netko iskoristiti. Na dobro kao mudraci ili možda njihovo znanje bude u službi onih koji će to iskoristiti na zlo, za ostvarenje svojih sebičnih planova? Povijesne stvarnosti svjedoče o jednome i drugome.

 

Dakako, primjer mudraca pokazuje kako u traženju i dohvatu dobrog cilja valja biti uporan. Napose kad je riječ o vječnom rješenju spasenja, pobjedi nad tamom i postignuću vječnog svjetla. To nam Svjetlo jasno obasjava put koji vodi kući, k Ocu. Nema više potrebe bauljati starim opskurnim putovima koji su nas udaljili od toplog doma Ljubavi! Nakon susreta s Isusom, mudraci se vraćaju drugim putem u svoju zemlju.

 

Pa što onda poželjeti drugo nakon ovog promišljanja nego da poput mudraca, poučeni Isusovim Duhom, drugim putem radosno krenemo u svoju zemlju, našem Ocu!