Datum objave: 28.01.2012
ISUSU UVIJEK PRISTUPAMO KAO ONOMU KOJI IMA VLAST,
KOJI JEDINI DONOSI SPASENJE
 
Kada mi razmišljamo o autoritetu i vlasti, često mislimo na moć kojom se kontrolira narod, bez obzira kako nazivali vladara, ili nekom drugom autoritetu koji zna koristit i određenu prisilu. Druga vrsta vlasti sastoji se u lukavom pristupu kojim netko uspije svoju ponudu uskladiti s nečijim interesima ili okupirati nečiju znatiželju, pa onda s njime može i manipulirati.
U današnjem evanđelju čitamo i o vlasti koju ima Isus. Ta se vlast zasniva na ovlaštenju, opunomoćenju koje dolazi od Boga. Bog obećaje Mojsiju da će svoju riječ staviti u usta proroka. On će govoriti u Božje ime i prenositi čovjeku Božju poruku i ponudu koja jest zahtjevna ali koja istinski oslobađa, liječi i daje život. Budući da će ovaj prorok govoriti po Božjem ovlaštenju, narod će biti odgovoran za svoja djela. Božja riječ ima moć mijenjati njihova srca, ali to dalje ovisi i o onome kome je upućena. Ako se to želi postići narod je dužan slušati i poslušati tu Božju riječ.
Da je Isus taj koji je primio puno ovlaštenje vidi se po njegovim riječima i djelima. „Učio ih je kao onaj koji ima vlast.“ I u sinagogi učenici prepozanavaju da je Isus drugačiji nego su to njihovi pismoznanci koji propovijedaju pravila i zakon. Čak i nečisti duh prepoznaje ovu novu i snažnu vlast. Umjesto da pokazuje svoju moć strahom i prisilom, Isus radije liječi sve što je kod čovjeka bolesno. Tako pokazuje da se Božja riječ na novi način širi i nastanjuje posvuda među ljudima.
I mi smo pozvani uključiti se i računati na takvu vlast koja donosi ozdravljenje i život. Po Krštenju smo se odazvali tom pozivu. Uz Isusov nauk ne može biti mjesta za bilo kakvo čarobnjaštvo ili druge mračnjačke, sotonske religije koje uvode u tamu, besmisao života, tamu smrti.