Datum objave: 14.05.2011

POZVAN SI IZVESTI NA PUČINU

 

Blaženi Ivan Pavao II. za današnji je dan – Svjetski dan molitve za zvanja – svojedobno uputio poziv i poticaj svim vjernicima a osobito mladima.  On se poziva na riječi kojima je Isus potaknuo prve učenike da izvezu na pučinu i bace mreže. Bacivši mreže na Isusovu riječ ostvarili su osobito čudesan ribolov. Tako blaženik  govori i današnjoj mladeži, i našoj mladeži, i tebi koji pripadaš našoj župnoj zajednici u Vidovcu: „Pozvan si izvesti na pučinu“. Nasljedovati Isusa je povlaštena prigoda, kaže blaženi Ivan Pavao II, a osobito nasljedovati Isusa na putu svećeništva i posvećenog života.
Izdvajamo dvije potrebe koje Sveti Otac doslovno naglašava mladima u ovoj Poruci:
- „Izvezi na pučinu!“. Ta je Kristova zapovijed posebice aktualna u naše doba, kada postojeći mentalitet obeshrabruje hvatanje u koštac s teškoćama. Prvi uvjet koji valja zadovoljiti kako bi se moglo „izvesti na pučinu“ jest podržavanje molitvenog duha potpomognutoga svakodnevnim slušanjem Božje Riječi. Dosljednost kršćanskog života mjeri se dubinom molitve, toga umijeća koje se ponizno uči „s usana samoga božanskoga Učitelja“, gotovo moleći „poput prvih učenika: Gospodine, nauči nas moliti! (Lk 11,1). (…).
Molitvena veza s Kristom omogućuje nam da primijetimo njegovu prisutnost i u trenucima prividnoga neuspjeha, kad se svaki napor čini beskorisnim, kako je to bilo i sa samim apostolima koji su nakon cijelonoćnog truda uzviknuli: „Učitelju, ništa ne ulovismo“(Lk 5,5). Dalje blaženik  govori:
- Dragi mladi, vama na osobiti način ponavljam Kristov poziv da „izvezete na pučinu“. Vi morate donositi odluke važne za vašu budućnost. U srcu čuvam uspomene na brojne prigode u kojima sam susretao mlade koji su danas već odrasli a možda su i vaši roditelji, ili svećenici, redovnici i redovnice, vaši odgojitelji u vjeri. Vidio sam ih radosne kakvi mladi i moraju biti, ali i zamišljene, jer su zahvaćeni čežnjom da svome postojanju daju puni smisao. Sve sam više shvaćao da je u duši novih naraštaja prisutna snažna težnja prema vrijednostima duha, iskrena čežnja za svetošću. Mladima je potreban Krist, no oni znaju i da je Krist htio da i oni budu potrebni Njemu.
         Dragi mladići i djevojke! Imajte povjerenja u Njega, slušajte Njegove pouke, zagledajte se u Njegov lik, ustrajte u slušanju Njegove Riječi. Dopustite da On upravlja svakim vašim traženjem i nastojanjem, svakim vašim idealom i željom vašega srca.
Blaženi Ivane Pavle II, moli za nas, kako bismo uvijek bili sposobni Isusov glas prepoznati i slijediti ga! Amen!