Datum objave: 19.04.2013

NJEGOV SMO NAROD I OVCE PAŠE NJEGOVE

U zbornoj molitvi današnje nedjelje vapimo: „ Svemogući vječni Bože, dovedi nas u društvo nebesnika!“ Vapaj je to svih onih koji žive u istinskoj nadi života vječnoga. Nažalost, ima i mnogih koji nastoje iskorijeniti tu nadu iz kršćanskih srdaca. Žele nas „osloboditi“ od te nade koja nas eto zarobljava i ne dopušta puno udisanje ovozemaljskih užitaka. Koji motiv nagoni nekoga da u drugima želi ugušiti nadu koju možda ne nalazi u samom sebi, prepustit ćemo njima. Onima koji „sami sebe ne smatraju dostojnima života vječnoga“ nemojmo dopustiti da i nas, djecu nade, povuku za sobom!  (Usp. Prvo današnje čitanje.)
Sveti je Pavao u svom naviještanju života po Isusu Kristu nailazio na mnoge otpore, ponajviše vlastitog naroda. I ne samo on. Tako je bilo kod svih koji su naviještali Isusa Uskrsnuloga i život vječni po njemu darovan od Oca. Mnogi protivnici kršćanstva su možda i iskreno bili uvjereni kako je ta nova nauka zapravo siguran put u propast! Koliko iskrenosti ima u onih koji i danas kršćane žele osvijestiti nabacujući se na sve što je kršćanima sveto blatom, znaju samo oni sami i dragi Bog! Mi pak ostanimo, osvjedočeni očima naše vjere i nade, u ljubavi osnaženi, uz Gospodina Isusa, Životvorca! Puni povjerenja prema njemu kao stado prema pastiru, nastojmo ga slijediti radosno. Ta sam nam Pastir daje garanciju da nas nitko ne može ugrabiti iz Očeve i Njegove ruke! To bi se moglo dogodit samo ako se sami u svojoj slobodi odijelimo od Uskrsloga i samostalno uputimo u avanturu smrti. Ispunjeni radošću i Duhom Svetim, izaberimo život!
Potaknuti sigurnošću iskustva vjere i nade, koju je s nama želio podijeliti sveti Ivan, tako blizak Gospodinu, i mi poslušajmo glas Dobrog Pastira i hrabro kročimo za Njim. „Jer dobar je Gospodin, dovijeka je ljubav njegova, od koljena do koljena vjernost njegova.“ (Ps 100, 5) Neće dopustiti da itko propadne od onih koje mu je Otac dao. Ma kako prljave haljine bile, oprane su u krvi Jaganjčevoj! Kako da ti, Gospodine, za to zahvalimo?