Datum objave: 04.03.2011

NUDIM VAM BLAGOSLOV I PROKLETSTVO

 

Možda će se i vama, kao i meni, prvo nametnuti pitanje: Može li dobri Bog ponuditi nekome prokletstvo? Naravno da Bog to ne želi nikome. I prokletstvo se ne sastoji u nečemu što bi Bog darovao, nego u neprihvaćanju ponude Božjeg blagoslova, tj. zajedništva s Njime, a stvarnost bez zajedništva s Bogom po sebi jest pravo prokletstvo, očaj, nepojmljiva praznina protiv koje će se svatko imalo razuman boriti da ga ne zadesi. A Bog, koji uvijek poštuje našu slobodu ostavlja nama i tu mogućnost - da svojevoljno odaberemo i prokletstvo.
Drugo pitanje koje nam se odmah nameće i koje ćemo još teže dokučiti: Kako to da ima onih koji će između ove dvije mogućnosti doista izabrati prokletstvo? Dakako, ni tu se ne radi o izboru, nego više o neizabiranju onog pravog – blagoslova, pa onda jednostavno ostaje manjak poželjnoga, odnosno ostvarenje nepoželjnoga.
Prema svima koji vjeruju u Isusa Krista, očitovala se pravednost Božja, govori nam apostol Pavao u drugom čitanju. Sagriješiti znači ne prihvatiti to opravdanje koje smo dobili kao ponudu po Božjoj milosti. Sagriješiti, dakle, znači pogriješiti u izboru, ne prihvaćanju Božje ponude bez koje nema uspjeha, nego se uzdati samo u svoju moć koja nije dostatna ostvariti ono što nam je potrebno za blagoslov, sreću, pravu radost. I u tome se sastoji izgradnja kuće na pijesku – o čemu govori Isus u evanđelju. Bez obzira na to koliko smo mi toga svjesni, koliko o tome znamo, koliko u tome nismo čak niti zlonamjerni, takva građevina se ruši. Ostaje samo ona koja se ostvaruje prema uputama i u suradnji s Onim koji zna kako se to radi. U tome možemo prepoznati od kolike je vrijednosti povjerovati da je to jedini pravi izbor, a onda i u čemu se sastoji grijeh, pogreška, zabuna: Dajući prednost sebi ili nečijoj ponudi tko to ne zna uvrijedili smo Onoga koji jedini zna. Na taj način sebi i svojima nanosimo veliko oštećenje. I Onoga tko nas je opravdao svojom milošću, kao pravoga Oca, doista boli zbog izbora kojim njegovo dijete sebe upropaštava.
Povjerujmo stoga danas više i odaberimo blagoslov kojega Gospodin nudi: Poslušaj zapovijedi Gospodina, Boga svoga i vrši sve njegove zakone i uredbe da imaš život.