Datum objave: 16.03.2011

PUT U OBEĆANU ZEMLJU

      

Život čovjeka koji živi od vjere obilježen je svim oznakama putovanja. Među njima je i sklonost odustati od putovanja: umor, izranjene noge, nedostatak okrepe i osvježenja, neizvjesnost susreta s namjernicima na putu, manjak strpljivosti i ustrajnosti jer cilj uvijek izgleda daleko, itd. Ipak poticaj imamo u osobama koje su nam stavljene kao uzor putnika u vjeri i nadi, kao uzori koji su nam na poticaj. Tako je Abraham krenuo na put na Božji poziv, premda nije znao gdje je ta "Obećana zemlja". Sav život mu je bio obilježen putovanjem. U početku se i kršćanstvo označavalo riječju Put. Tako u Djelima apostolskim čitamo da je Pavao imao punomoć da okuje u lance i privede "sve koje nađe od ovoga Puta" (Dj 9,2).

       Za taj put osobito smo poučeni od samoga Gospodina Isusa. Potrebno nam je obnoviti i prihvatiti bitni sadržaj životnog puta jednog kršćanina, što bi uključivalo i 'proživljavanjem korizme uznapredovati u razumijevanju Kristova otajstva te ga dostojnim životom provesti u djelo'. Tako i korizmeno vrijeme možemo upoznati kao putovanje koje je također obilježeno teškoćama i naporima. Neka nas to ne iznenadi, jer to je normalno za putovanje. Zato znamo da korizma nema zabavni karakter nego pokornički, i nije laka nego naporna, poput Isusovog boravka u pustinji kroz 40 dana u postu i molitvi, za kojega nikako ne možemo reći da je bio lagan i zabavan.
       Veliko putovanje nezamislivo je bez vodiča koji pozna put i zna cilj. I on hrabri putnike. Najviše svojim primjerom. On sam ide ispred svih i dijeli s putnicima napor i sve tegobe puta. A oni njemu vjeruju sve, osobito kad ih hrabri veličinom cilja, bogatstvom 'obećane zemlje' u koju ih vodi.
       Vođa i Učitelj, Gospodin Isus svoje sljedbenike hrabri svojim preobraženjem na Gori (današnje evanđelje). Tim viđenjem želio ih je učvrstiti za dio puta koji je pred njima, a koji je najteža etapa u cijelom putovanju.
       Takvi svijetli trenuci na putovanju ponekad mogu izgledati i kao cilj, pa se putnik raspoloži 'ostati ovdje i napraviti sjenice'. Vođa puta ipak potiče na daljnji hod. I odlučno odbija svakoga tko želi njega ili suputnike odgovoriti od toga.
       Učvrstimo i mi puno predanje svojem Vođi i kroz ovu korizmu i kroz sav život. Ustrajmo na tom putu slijedeći Njega.

NE DAJ, ISUSE, DA NEIZMJERNA VRIJEDNOST PRESVETE KRVI TVOJE BUDE ZA NAS IZGUBLJENA,
NEGO NAM UDIJELI MILOST SVOJU

I UVEDI NAS POSLIJE OVOGA ŽIVOTA U VJEČNU RADOST.