Datum objave: 09.12.2010

DUH DOŠAŠĆA PREMA IVANU KRSTITELJU

 

                Kršćanin treba svaki čas svoga života živjeti pod vidom vječnosti. To znači spremati se za drugi Kristov dolazak. Na drugi Kristov dolazak podsjeća nas poklik u središnjem dijelu svake sv. Mise: "TVOJ SLAVNI DOLAZAK IŠČEKUJEMO", a u Vjerovanju ispovijedamo vjersku istinu: "I OPET ĆE DOĆI SUDITI ŽIVE I MRTVE, I NJEGOVU KRALJEVSTVU NEĆE BITI KRAJA."


                Tako i opet vidimo da je liturgija (trebala bi biti) središte i vrhunac našeg života. U kolikoj mjeri, ili ima li liturgija uopće to značenje u našem životu?
                Liturgija Došašća oživljava nam velike osobe koje su neprestano najavljivale dolazak Mesije, osobe koje su drugima pomagale i koje su se osobno pripremale za njega. To su PROROK IZAIJA, IVAN KRSTITELJ I DJEVICA MARIJA. Svaka od njih treba biti nama za pouku i primjer.
                U današnjem evanđelju Matej nam daje sliku Ivana Krstitelja koji je, radi dobra osobe kojoj se obraćao, uvijek rekao istinu. Njemu je bilo jako stalo da ljudi spoznaju i zavole Isusa i da uđu u Kraljevstvo nebesko. Osobito je bio konkretan i otvoren kada je ljudima govorio o grijehu. Nikad se nije ustručavao reći da je grijeh grijeh. Čak i onda kad je govorio kralju Herodu o njegovoj nezakonitoj ženidbenoj vezi - koja se jednostavno zove preljub. Ili kad je govorio farizejima o njihovim ispraznim obredima, ili ljudima o njihovu životu bez Boga. Uviđamo li mi koliko je pogibeljno ako izbjegavamo govoriti o tome? Koliko smo mi spremni za grijeh reći da je grijeh. Da li je za nas propuštanje nedjeljne Mise grijeh? Da li možemo otvoreno reći da je zlo primati sv. Pričest u smrtnom grijehu na duši? Da li govorimo otvoreno da su krađa i laž grijeh, da je svaki seksualni čin izvan zakonitog braka grijeh, da je svako neprirodno sprečavanje začeća grijeh, da je abortus grijeh? Jednostavno, određujemo li mi prema Božjim mjerilima što je grijeh a što nije? Ivan nas poziva na OBRAĆENJE, to jest da Božja mjerila budu i naša mjerila.
                Došašće je vrlo prikladno vrijeme da si dozovemo u svijest vječnost, da ponajprije mi sebi budemo iskreni, da učinimo dobru Ispovijed koja će biti pravi sakrament našeg obraćenja, da bismo Gospodinov slavni dolazak očekivali u miru i radosti.