Datum objave: 08.12.2012

OTVORIMO PRISTUPNI PUT BOGU DO NAS

 

Za godinu vjere papa Benedikt XVI uputio je cijeloj Crkvi pobudnicu kako bismo dublje i ozbiljnije ne samo promišljali o osobnoj vjeri nego još više, da bi tu vjeru više živjeli u svakodnevici. U tom svjetlu i poziv na promjenu života , obraćenje o kojem govore sveta čitanja druge nedjelje došašća, vrijedno je nanovo i što dublje promisliti. I uvodna molitva u današnje slavlje Euharistije poziva da oslobođeni zemaljskih briga i obveza mudrošću Božje riječi zauzetije pohitimo ususret Kristu Gospodinu. Kako? Pitanje koje si valja postaviti svakodnevno, a i odgovor na to pitanje valja neprestano tražiti!

 

Kako tragati za pravim odgovorima? Ponajprije, odlučno i hrabro zakoračiti kroz „Vrata vjere“ i u pravom svjetlu uočiti što nas to istinski „uvodi u zajedništvo Kristove sudbine.“ Što i kako činiti da to zajedništvo postignemo i kakove posljedice ono nama donosi.

 

Iskustvo čovjeka u odnosu prema dragome Bogu već i u doba prije Isusa Krista govori kako je neophodno potrebno nešto mijenjati. Ivan Krstitelj jasno prepoznaje kako glavna promjena u čovjeku mora biti odreknuće i oslobođenje od grijeha. Grijeh je glavni čimbenik koji čovjeku priječi prijateljevanje s Bogom koji život daje! Što prije to prepoznamo i poravnamo staze života odbacujući balast smrti, a prianjajući uz život, to će brže biti prepoznatljivo „spasenje Božje“ i u nama! Biti odlučan uputiti se u pustinju i čuti poziv na obraćenje, znak je prihvaćanja osobne nemoći i ponizno prihvaćanje spasenja koje Bog nudi.

 

Prorok Baruh se istinski veselio spasenju i povratku svoga naroda iz sužanjstva u slobodu. Isus je došao da bi „svako tijelo vidjelo spasenje Božje“ . I kako se onda ne veseliti, i to zauzeto, jer u tom svjetlu vjere prepoznajemo ne samo svoju vječnu slobodu nego i perspektivu spasenja svih ljudi. Svaki pojedinac i svi narodi mogu doživjeti spasenje Božje. I mi otvorimo pristupni put do nas Bogu koji spašava u Kristu!