Datum objave: 26.05.2012
DOĐI, DUŠE SVETI, I OBNOVI LICE ZEMLJE
 
Događaj kojega danas slavimo govori o SUSRETU kojim započinje puna suradnja Duha Božjega i čovjeka u obnovi lica zemlje – u novom stvaranju. Posrednik tog susreta Gospodin Isus daje upute onima koji čekaju i daje garanciju da će Onaj koga čekaju sigurno doći. Vidimo da je kod onih koji čekaju dolazak Obećanoga prisutna apsolutna vjera da će to tako biti, vjera da je to događaj iznad svih vrijednosti i oni ne dolaze u opasnost da ih bilo što odvuče od čekanja i pripremanja za taj susret.

Tko to njima - nama dolazi? U drevnom himnu Duhu Svetom prva riječ govori da je on Stvoritelj – „O dođi, Stvorče, Duše Svet“. U Vjerovanju apostolskom također ispovijedamo vjeru u Duha Svetoga kao Gospodina i Životvorca.
To nas upućuje na prve stranice Biblije gdje se govori o stvaranju svijeta. I to se nije događalo bez Duha Svetoga. Izričito se kaže da se tama prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. Poteškoća se dogodila kad čovjek, vrhunac Božjeg stvaranja nije bio za suradnju s Bogom. Radi tog manjka suradnje s Bogom svijet strada.
Sada je, međutim, došao Novi Adam koji apsolutno prihvaća i ostvaruje suradnju s Bogom. Tako nam sve ovo govori da se ovim susretom i suradnjom Duha Svetoga i čovjeka radi o NOVOM STVARANJU svega. Dakako da čovjeku, svima nama, i dalje ostaje sloboda hoćemo li slijediti Staroga Adama, čije je obilježje nesuradnja s Bogom, ili Novoga Adama – Krista koji s Ocem i Duhom Svetim SVE ČINI NOVO. I naš uspjeh suradnje u obnovi lica zemlje ovisi o našoj pripremi i prihvaćanju Duha Svetoga, Gospodina i Životvorca. A znamo da o tome, dakako, ovisi i naša vječnost.