Datum objave: 20.10.2012

NE ZNAMO ŠTO OD BOGA TRAŽIMO?

 

Uistinu, jako je dobro i svrsishodno samom sebi postaviti pitanje: Jesam li ja još uvijek Isusov učenik, ili sam se pokupio s onima koji su zbog zahtjevnosti tog životnog puta otišli od njega? Ako smo još s njime na putu prema Jeruzalemu i konačnom rješenju pitanja čovjekovog otkupljenja , poslušajmo čemu nas danas zajedno s apostolima želi poučiti.

 

Ponašanje pojedinca često ljuti druge. Uzrok tome može biti naša nepromišljenost ili čak i sebični interesi koje želimo postići. Lijep primjer u tome pred nas stavlja sveti Marko opisujući događaj kad su dvojica od apostola željeli od Isusa iskamčiti ipak nešto više od drugih. Čak su nepromišljeno prihvatili i čašu za koju ih je priupitao Isus. Da su prepoznali gorčinu te čaše, najvjerojatnije ne bi olako pozitivno odgovorili na Isusovo pitanje. Slijedi normalno ljudski ljutnja ostalih nakon što su doznali za želju dvojice njihovih prijatelja. Isus je u pouci mnogo tolerantniji: „Ne znate što ištete.“ Ni mi sami u svakodnevnim moljakanjima dragog Boga često ne uđemo dovoljno duboko u Božju stvarnost i nešto ištemo misleći da znamo što, a u stvari nije tako. I kad nam se željice ne ostvare, ljuti smo na Boga a ne na svoju nepromišljenost! Društveni suodnosi ljudi svijeta i kršćana su različiti. Kaže Isus: „Nije tako među vama!“

 

Kad je na želju jednog odraslog čovjeka kako bi se želio krstiti svećenik odgovorio: morate biti svjesni da nakon krštenja treba potpuno promijeniti dosadašnji način života, povukao je svoju želju jer, kaže, još nije na to pripravan! Tako se i nama može dogoditi da opravdanje starog načina ophođenja prema drugima opravdavamo ili vlastitom nemogućnošću ili mišljenjem da svatko mora znati gdje mu je mjesto. A sebe valjda vidimo nešto višima od drugih. „Nije tako među vama“ kaže Gospodin.

 

A kako bi to trebalo biti među Isusovim učenicima, nama? Služenje drugima! To su tijekom povijesti mnogi , čak i pojedini vladari u praksi živjeli. Dakako, najveći u tome je sam Sin Božji, Isus Krist. Koji žele biti njegovi moraju ga slijediti! Znati prepoznavati veličinu i vrijednost svakog čovjeka, olakšat će nam nadvladavati sebičnost te služenjem drugima i sami postajati veliki! Ili još ne znamo što tražimo od dragog Boga? Znak je to da još pravo ne znamo ni što On traži od nas! Nastavimo zato Isusa slušati u čemu nas želi poučiti.  Nastavimo ga slijediti u Jeruzalem. Tamo će sve biti riješeno!