Datum objave: 31.08.2013

OHOLOST I SEBELJUBLJE ILI PONIZNOST I NESEBIČNOST?
 

Današnja društvena kretanja često oholost proglašavaju vrlinom. Mnogima je moto života – biti prvi, iznad svih! Ni to mnogima nije dovoljno dobro. Kada bi bilo izvedivo, bili bi prvi nekoliko puta za redom, a tek bi onda možda na red došao netko drugi. Ja, pa opet nekoliko puta ja, a onda tek netko tko mi znade dobro podilaziti!
I sebeljublje, jednostavnim rječnikom rečeno, sebičnost, često biva samo prekrivena unutarnjom računicom kojom naizvan velikodušno pomažemo drugome, a prava se istina krije u dubini duše gdje proračunato trgujemo: pomažem jer će nekad možda i on meni zatrebati.
U kršćanskom duhu kakvog nam Gospodin Isus želi usaditi u naša srca prave kreposti su poniznost i nesebičnost! Do tih spoznaja možemo samo ako razborita srca i pažljiva uha slušamo. (usp. Sir 3, 29) Razborito srce i pažljivo uho lako prepozna svu puninu mudrosti i znanja u Gospodinu Isusu. Ponizio se do razine čovjeka i nesebično žrtvovao život  za nas i naše spasenje. Čovjeka i njegovo vječno dobro stavlja prije sebe, iako je jako dobro znao da mu to neizmjerno dobročinstvo nemamo čime uzvratiti. Možda samo u tome da ga u potrebnima prepoznamo i bez neke računice im činimo dobro, možda čak i više u prihvaćanju drugih ljubavlju nego samo darivanjem suviška materijalnih dobara. Mnogima je kudikamo teže što ih poradi njihove neuglednosti netko na široko zaobilazi od možda materijalne oskudice!
A Otac na gozbu poziva sve: „Siromahe, sakate, hrome, slijepa.“  Nemojmo si samo umišljati da smo bolji od drugih pa ćemo mjesto birati po svojim osobnim prosudbama vlastitih vrlina. To je na onome koji nas poziva! Zato, samo bez proračunatosti činimo što činimo, iz nesebične ljubavi.  Ostalo je na Domaćinu! Makar bili i posljednji, najvažnije da smo s unutarnje strane vratiju!