Datum objave: 05.10.2012
TVRDOĆA SRCA MNOGO TOGA OKRENULA JE NAOPAKO


            Bog je zamislio čovjeka ne kao izolirano biće, kao vuka samotnjaka, nego da bude osoba u društvu, u zajednici. »Nije dobro da čovjek bude sam«, kaže već knjiga Postanka. Međutim brzo je počelo, a onda se razvilo do nezamislivih razmjera, da čovjek čovjeku postaje čak i najveći neprijatelj, najveća opasnost. Zašto? Jer se čovjek prestao bojati Boga. »Blažen je onaj koji se boji Gospodina i hodi njegovim stazama«, kaže nam današnji psalam. Dar Straha Božjega je Dar Duha Svetoga.


            Osobita opasnost da se prestanemo bojati Boga razvije se kada čovjek dođe do neke moći. Takav počinje misliti i ponašati se prema drugima kao bog koji je potpuno zauzeo mjesto jedinoga pravoga Boga. Onda su najviše ugroženi oni maleni, bespomoćni, siromašni, oni koji za takvoga ne predstavljaju nikakvu opasnost. Unatoč svemu ostaje istina da je Bog takvima najbliži.


            Čovjek moćnik najprije se prestane bojati Boga. Ako netko stekne moć bogatstva, kao da mu Bog više ne treba. Onda misli da se može trgovati sa svime. Onda se i one najveće vrijednosti koje je Bog darovao ljudskoj osobe olako gaze i ne vrednuju se u međuljudskim odnosima. Na taj način ljudsko srce brzo otvrdne i na prvo mjesto stavlja neke nove norme, nova mjerila koja Bog niti u početku nije zamislio a niti ih je ikada poslije prihvatio.


            Današnje evanđelje želi nas podsjetiti, potaknuti i pozvati da otvorimo svoja srca i misli, da čujemo kako je Bog sve to o čovjeku zamislio od početka i da se obnovimo u pravom duhu evanđelja.
            U tome nam je veliki poticaj i posjet Svetog Oca Hrvatskoj. Svaka njegova poruka, koju je sav narod tako spremno prihvaćao i potvrđivao svojim spontanim reakcijama, doista nam puno govori.

 

DAJ NAM NOVO SRCE, GOSPODINE, I DUH POSTOJAN OBNOVI U NAMA!
DAJ NAM DAR DA SE BOJIMO SVETOG IMENA TVOJEGA
I DA TVOJIM STAZAMA HODIMO!