Datum objave: 09.09.2010

DA TI SLUŽIMO SVIM SRCEM
I ISKUSIMO DAROVE TVOJE LJUBAVI

 

Služenje je vrijednost koju Isus osobito uzvisuje i preporuča svojim učenicima. "Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!" (Mk 9,35). Neki drugi duh je uspio čovjeka uvjeriti da služiti nekome sadrži u sebi ponižavajuće obilježje, pa se od toga razvio i osjećaj zaziranja od služenja – neću nikome biti sluga. Marija, koja je bila puna Duha Svetoga, bez poteškoća je kliknula od radosti i zahvalnosti što je Bog pogledao na neznatnost službenice svoje. (Lk 1, 48). Vjernik će doista prepoznati dragocjenu vrijednost u služenju Bogu. Ponajprije zato što je Božja briga prvenstveno usmjerena za dobro čovjeka, a onda i radi spoznaje da Bog vječnom nagradom nagrađuje svakoga tko se svojim služenjem uključi u ostvarenje Njegovog plana spasenja.

Danas sv. Misi molimo za dar da bismo služimo Bogu svim srcem i da služenje naše bude postojano. Čovjeku današnjice sve više nedostaje stalnosti. Za nešto se nekad uspije i oduševiti, ali kao da to oduševljenje prebrzo splasne. Isus govori da spasenje ovisi i o ustrajnosti u dobru, u služenju Bogu i bližnjemu. Tko ustraje do svršetka, bit će spašen. (Mt 10,22).

Iskusiti darove Božje ljubavi, koji se u molitvi spominju kao plod služenja Bogu svim srcem, mi možemo već i sada, ali na glavninu i puninu tog iskustva računamo tek u vječnosti. I tu se radi o pitanju vjere u istinu da Bog ne može prevariti, kao i u predanost i strpljivo čekanje kada i kako to Bog bude našao da je najbolje.

Pogrešno shvaćanje, pa onda i pogrešni korak dogodi se osobito iz razloga što nismo naučili čekati ono pravo, nego smo skloni zgrabiti ono što nam je ovog momenta na dohvatu. Upravo to nam prečesto bude smetnja u prihvaćanju pravih vrijednosti na koje moramo čekati, za koje se treba pripravljati, za koje se treba i zalagati.

U tome se sastoji i glede toga se očekuje i naše obraćenje. Isus kaže da je upravo obraćenje, promjena vrednovanja i postupaka ono što donosi radost i anđelima, a koliko tek onome tko se tom pozivu odazove i uspije ga ostvariti navrijeme.

 

Daj, Gospodine, da ti služimo svim srcem
te iskusimo darove Tvoje ljubavi (Zborna molitva)