Datum objave: 05.09.2009
SILNI BOŽE, ODGOJI U NAMA ŠTO JE DOBRO
 
Počinje nova školska godina. Đaci se raduju ponovnom susretu i s novim raspoloženjem ulaze u taj novi korak. Odmah od početka imaju volju sistematski učiti, jer imaju iskustva kako je poslije teško nadoknaditi propušteno. Na početku nemaju ni straha da bi bili nešto pitani, jer još nema gradiva, i - na temelju novog raspoloženja za učenje, zasigurno se u novoj školskoj godini nadaju boljim ocjenama nego u prošloj.
Nema sumnje da i učitelji, osvježeni ljetnim praznicima i godišnjim odmorom, novom radošću čekaju susret s dragim im učenicima. Osjećaju se odgovornima za njih, za njihov napredak. Žele im biti od pomoći da što više nauče i da što više rastu – ne samo u znanju nego i u mudrosti i kreposti. Učitelji znaju da nisu tu samo da učenike informiraju nego da ih i formiraju, da ih odgajaju.
 
U današnjoj Zbornoj molitvi Crkva po cijelom svijetu moli Boga da nam svima bude odgojitelj. I mi to želimo. Zato se s radošću uključujemo u tu molitvu: Silni Bože, … odgoji u nama što je dobro… Roditelji, učitelji, vjeroučitelji će zacijelo dopuniti molitvu željom i čežnjom da Gospodin po njima uspješno odgaja malene i mlade. Takva je molitva na mjestu, čak je i vrlo potrebna. Bit će dobro ako je svi mi odrasli ovoga tjedna, i inače, upućujemo Bogu u pouzdanju i predanju, jer vjerujemo da je On jedini pravi odgojitelj.
 
Odgajati po Božjem znači poput Mojsija upućivati sve na Boga – ne na sebe: Poslušajte zakone i uredbe kojima vas učim da biste ih vršili i tako poživjeli… Držite ih i vršite: to će u očima naroda biti vaša mudrosti i vaša razboritost.
Apostol Jakov upućuje na isto: Primite usađenu riječ koja ima moć spasiti duše vaše. Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe.
 
Isus u današnjem evanđelju izričito govori što čovjeka prijeći da napreduje u dobru. Usvojimo Isusovu riječ, jer svojom riječju On u nama želi odgojiti što je dobro. Evo što On kaže čega se trebamo čuvati:
 
Zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje.