Datum objave: 10.10.2009
ZAHVALNI SMO ISUSU ZA MUDRE RIJEČI
KOJE NAS UVIJEK VODE U ŽIVOT
 
Koliko ih ima i jesam li ja među onima koji pred sebe stavljaju pitanje iz današnjeg evanđelja: Što mi je činiti da baštinim život vječni (Mk 10,17)? Slijedi dopuna pitanja: Kome ja upućujem to pitanje? Mladić iz evanđelja pitanje je postavio pravoj osobi – Isusu. To je već bogatstvo mudrosti. Ako se s tim pitanjem obratim na krivu adresu, znak je da smo već siromašni u razmišljanju i vjerovanju. Pravog odgovora drugdje nema.
 
Jednog ljeta bio sam na putu po Europi s prijateljem koji je bio Židov, piše svoje uspomene jedan katolik. U petak navečer mi smo prekinuli naše putovanje, premda nam je vrijeme bilo dosta ispunjeno poslom. Vratili smo se na stan gdje smo odsjeli i počeli smo slaviti subotu - židovski dan odmora. Moj prijatelj je zapalio svijeću koju redovito pali za te zgode i počeo uobičajenu molitvu. Osjetio sam kako nas prožima mir. Ovo vrijeme odvojili samo za odmor i osvrt na protekli dan, protekli tjedan, na sve što nam je Bog kroz te dane učinio. Mi smo sjedili u šutnji i dozivali si u misli što smo tih dana doživjeli. Iskustva su bila veličanstvena tako da nas je i sjećanje na njih ponovno obogaćivalo. Razgovarali smo, davali smo mogućnost i Bogu da nam kaže što želi, koristili smo i trenutke da popravimo nesporazume kojima smo jedan drugoga u tom vremenu povrijedili, nastojali smo otkriti vrijednost i značenje onoga što smo vidjeli i što smo uradili, a koristili smo i priliku da Bogu iskažemo našu zahvalnost za sve.
 
Netko bi mogao reći da je to bilo trošenje vremena kojega nikad dosta, a ova dvojica su iskusila da je to bilo jedinstveno obogaćenje kojega ničim drugim ne bi mogli tako bogato ispuniti. Naš život prolazi tako brzo da u našem druženju ne uspijevamo koristiti prilike da "steknemo mudro srce". Misna čitanja današnje nedjelje – a znamo da je nedjelja kršćanski dan počinka – vode nas u mogućnost i potrebu da potražimo slobodnog vremena da bismo u miru i tišini mogli čuti glas Božji u našim srcima, u našim iskustvima i u naši odnosima.
 
Pisac Knjige Mudrosti dobio je dar mudrosti jer je bio toliko mudar da je zazvao Boga u pomoć. I zavoli je toliko da nikakvo bogatstvo nije cijenio u usporedbi s njom. Drugo čitanje usmjerava naš zaključak na istinu da iskreno meditiranje nad riječima Pisma može nama pomoći da upoznamo sami sebe. Današnje evanđelje nas uči: ako tražimo mudrost iskrena i čista srca, doći ćemo do spoznaje kako najbolje živjeti naš život. Mudrost će nas voditi u zahtjevne situacije, ali će nas uvijek ispunjati sigurnošću da nam Bog nikad neće uskratiti svoje milosti.
Jesmo li nazreli odgovor na pitanje: Što mi je činiti da dobro živim moj život i da baštinim život vječni?