Datum objave: 21.08.2009
DAJ DA LJUBIMO ŠTO TI ZAPOVIJEDAŠ
I ŽELIMO ŠTO OBEĆAVAŠ
 
To je fanatizam; To nema veze s realnošću; On ipak pretjeruje… nerijetko se čuje kao opravdanje za neprihvaćanje neke ponude, prijedloga, ideje. „Tvrda je to besjeda“ iznosi se u današnjem evanđelju kao razlog zbog kojega Židovi nisu prihvatili Isusovu ponudu. Zaključuju da se to ne može ni slušati – a kamo li prihvatiti.

Vidimo da je to prihvaćanje uvjetovano spoznajom. Budući da mi teško spoznajemo, teško i prihvaćamo ponudu. Nismo spoznali od kolike je važnosti. Nije nam vidljivo koliko ćemo stradati ako određene ponude ne usvojimo, pa nam uopće ne izgleda vrijedno truda. Teško nam neke stravi idu u glavu. Ali isto tako možemo vidjeti da nije problem u riječi, materiji koju treba pospremiti u glavu, nego je poteškoća u glavi. Koji nisu spremni za prihvaćanje ponude, rado prebacuju krivnju na samu ponudu: to nema smisla; učitelj ne zna prenijeti; sve je to bez veze; tvrd je to govor...

U slučaju Isusove ponude iz današnjeg evanđelja izgleda nam da problem  nije niti u shvaćanju. Ovo što Isus govori temelji se na životnom iskustvu. Zaključak je sasvim jednostavan: Ako hoćeš živjeti moraš jesti. Isus ne kaže ništa drugo: Tko jede kruh koji ću ja dati, živjet će uvijeke. Tjelesna potreba trebala bi nam kao slika pomoći da i za duhovnu ishranu to bude jasna logika. Ali ovo se ne može slušati. Zašto???
Jer besjeda je tvrda. Tako zaključuju slušatelji. Isus na jednom mjestu govori o tvrdom srcu. I to je bio pravi uzrok da su neke stvari krenule drugačije nego je Bog od početka zamislio i čovjeku ponudio kao temelj ispunjenja svojih obećanja. Obećanja se ne događaju. Ali ne zato što se Bog zabunio ili nije održao riječ, nego je čovjek skrenuo – probao je smekšati ono što mu se činilo da je tvrdo. Ali od laganih ponuda nema solidnih plodova.

Da se ne bi događalo nešto po ljudsku – jer to ne donosi život, danas Crkva moli za dvije potrebe: Da ljubimo što Bog zapovijeda i da želimo što obećava. Taj nas put jedino usmjerava tamo gdje su prave radosti. Bilo nam svima uspješno na tom putu. Ne odustajmo od njega kako god tvrd bio.