Datum objave: 18.06.2016

DOBIVAJU ONI KOJI GUBE

            Zvuči čudno, čak i protuslovno, ali je istina. Nama kršćanima to je jednostavna i najotvorenija poruka iz Evanđelja. Isusove su to riječi i mi ih uzimamo kao istinu: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život poradi mene, taj će ga spasiti!" (Lk 9,24). Nije to mogao razumjeti niti Petar kad im je Isus govorio da mora mnogo pretrpjeti, da mora biti i ubijen, a onda će treći dan uskrsnuti. Zato je Isusu predlagao drugačije rješenje. Bilo je to rješenje koje se odmah mora pokazati korisnim, pametnim, odmah se mora vidjeti pobjeda, dobitak.

            Taktiku kojom se dobiva "na dugi rok" mi, istina, priznajemo mudrom, ali se ipak dosta lako pobunimo kada se od nas traži postupak u kojem ćemo izgubiti bitku da bismo baš radi toga mogli dobiti rat. Čak nam niti Isusova riječ u takvim situacijama ne znači puno. Nevolja koja nas zadesi, osobito ako je to nečija zloba, kao da nam potpuno zamrači um za kršćansko rasuđivanje. Neke stvarnosti ne možemo nikako protumačiti, ali kao da se ostvaruje ono što kaže Gertruda le Fort: "Ima iskustava Božje ljubavi koja se daruju samo u krajnjoj napuštenosti, čak na rubu očaja." Doista, kada smo na primjer u Domovinskom ratu iskusili potpunu nemoć i apsolutnu napuštenost od svih na svijetu, i kad su bile najaktivnije sklopljene ruke našeg naroda, stvari su se počele mijenjati. I nije teško uvidjeti da je to upravo radi toga što na poniženja i zlo nismo uzvraćali istom mjerom. Danas vidimo koliko košta i pojedinca i sav narod ako se nekome dogodila nesreća pa je upao u tu zamku. Dao nam Gospodin snagu svoga Duha da ustrajemo u rješavanju svih pitanja prema Njegovim uputama.

            Nedavno smo proslavili i blagdan Tijela i Krvi Kristove. Neka je vječna hvala i slava Gospodinu našemu koji predade sebe da mi imamo život. Taj je blagdan označen Isusovim riječima: MOJE SE TIJELO PREDAJE ZA VAS. Te nam riječi dozivaju u misli i naše povijesno iskustvo – osobito najnovije povijesti – kad su branitelji davali sebe, predavali svoje tijelo vođeni istim motivima: da to bude na život i spasenje drugima, obitelji, narodu. Očima vjere, prema Isusovim obećanjima, gledajući u okviru vječnosti znamo da su i oni osobno na dobitku, jer dali su svoj život radi vječnih Božjih vrednota. Ostajemo u nadi da niti za dobro Domovine i naroda nisu ginuli uzalud.

            I mi ćemo za naše postupke – ako želimo ostvariti dobro – i opet obnoviti vjeru u Isusovu riječ: "Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život poradi mene, taj će ga spasiti!" I budimo sigurni da Gospodin neće uskratiti svoje pomoći.