Datum objave: 10.01.2015

Isus Krist, Gospodin i Bog naš, kako ga je apostol Toma oslovio kod njihovog susreta nakon Isusovog uskrsnuća, došao je uspostaviti novi svijet odnosa i među ljudima kao i između dragog Boga i ljudi. Kako bi se to ostvarilo potrebito je izvršiti „svu pravednost“. Sam je to rekao Ivanu kod krštenja. On jedini moguć to učiniti, uzima na svoja pleća terete ljudi u svim tim suodnosima kako bi ih oprao krštenjem na putu križa i uskrsnuća! Da bi to njegovo djelo imalo učinka na svakome pojedincu, veoma je spasonosno pridružiti mu se vjerom u njega i njegovo djelo spasenja na tom putu! Početak toga je uzvjerovati i pokrstiti se! „Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se.“ (Mk 16, 16)

Nedjelja krštenja Gospodinova dobar je povod nanovo preispitati sami sebe koliko moje tvrdnje o osobnoj vjeri stoje ili su samo puke riječi!? Uzvjerovati bi trebalo značiti kako moj cjeloviti život korača Isusovim stazama. Od trenutka krštenja pa sve do punine osobnog uskrsnuća u Isusu Kristu! Vrijedno bi bilo promisliti koliki je postotak onih koji su se izjasnili kao vjernici krštenih samo vodom, a koliki onih koji su kršteni i Duhom Svetim!? I u kojoj skupini se događa moj život?

Žalosno je prepoznati kako je mnogo onih koji su uistinu kršteni samo vodom! Vodom koja se osušila ili je izbrisana ubrzo nakon krštenja i nije ostavila nikakav trag u nama. Ničim se ne prepoznaje da smo Kristovi. Niti u međusobnim suodnosima, a ni dobri Otac nebeski ne može nad nama svojim glasom potvrditi: Ti si sin moj, kći moja ljubljena! U tebi mi sva milina! Ono radi čega je Gospodin sišao i nastanio se među nama, još nije i zaživjelo u nama! Još je uvijek mnogo krštenih samo vodom, a ne i Duhom Svetim!

Kako li je samo lijepo biti miljenik Božji! Ako to uistinu želimo, ponizno pristupimo Gospodinu koji nije došao trske napuknute prelomiti niti stijenja što tek tinja ugasiti, (usp. Iz 42, 3) U kakvom god svjetlu prepoznali dosadašnji svoj život, u svakom trenu možemo dopustiti i Duhu Svetom da nas krsti, Kristi!