Datum objave: 24.11.2012

SVOME LJUBLJENOME SINU DAO SI SVU VLAST

 

Kad netko ima vlast znači da on može učiniti što hoće. Stoga je presudno vidjeti upravo to: što on hoće ostvariti.

 

Vizionari, karizmatski vođe zadužili su sav narod velikim doprinosima. Imali su viziju i znali su što hoće. Gledali su Božjim očima i u viđenjima su dobili saznanja koja su zapisali kako bi i drugi bili upoznati s tim objavama. Jedan od tih je i prorok Daniel, čije viđenje upoznajemo u današnjem prvom čitanju. On piše: Sinu čovječjem bi predana vlast, čast i kraljevstvo. Apostol Pavao dalje nam govori u drugom čitanju: Njemu koji nas ljubi, koji nas krvlju svojom otkupi od naših grijeha te nas učini kraljevstvom i svećenicima Bogu i Ocu svojemu,. Kakva dobit za nas! Vodi nas onaj koji nas ljubi, pod čijom je vlašću sve, koji je Alfa i Omega,.

 

Ali On nam i dalje ostavlja slobodu, ostavlja nama na volju hoćemo li se predati njemu da nas vodi. Zato nama ostaje pitanje: Kome se ja stavljam pod vlast? Onome koji me ljubi, koji me otkupi, koji od mene učini veliki dar Ocu svojemu? Ili možda nekome tko će me oplijeniti, poharati sve vrijedno u meni, od mene učiniti ruševinu, olupinu ljudskoga bića?

 

Moje opredjeljenje ovisi o tome, vrjednujemo li vrednote ovoga svijeta ili vječna dobra. Ja nisam od ovoga svijeta, govori Isus Pilatu. Da jesam od ovoga svijeta moji bi se sluge borile za mene. Doista, već se pred Pilatom vidi, a i do danas se pokazuje  da se sljedbenici Kralja onoga svijeta, Svjedoka istine za njega ne bore toliko koliko to čine podložnici ovosvjetskih vladara.

 

Kako to izgleda kod nas? Koliko i na koji način se ja borim za Kralja – tj. za kraljevstvo Božje u mojoj sredini, u mojoj obitelji, u mome društvu? Koje, čije kraljevstvo napreduje a čije stagnira u društvu kojemu ja pripadam? Bilo bi od velike vrijednosti i od velike dobiti za nas ako bismo se obnovili u raspoloženju:

 

Tvome ljubljenome Sinu i ja dajem svu vlast nad sobom, nad svim svojim. I ja želim biti od istine, slušati i slijediti Kralja koji svjedoči za istinu.

 

Poput Pilata i danas će netko postaviti pitanje: Što je istina?

 

Ne ono što ljudsko biće često u svojoj ograničenosti priželjkuje, nego stvarnost koju je pametno spoznati i prihvatiti. A stvarnost – istina je ta da Isus jest Kralj, Vladar, Gospodar. To On jest i glede neba i zemlje, glede života i smrti, glede živih i mrtvih, glede vremena i vječnosti. I istina je da nas on ljubi, da nas hoće i jedino On može usrećiti. Podajmo stoga hvalu i slavu KRALJU VJEKOVA.