Datum objave: 23.11.2013

„UPOZNAT ĆETE ISTINU I ISTINA ĆE VAS OSLOBODITI“ Iv 8, 32

Koliko li danas samo vike i strke oko naglašavanja traženja slobode? Možda ni robovi u robovlasničko doba nisu toliko razgovarali i čeznuli za slobodom kao današnji čovjek. U ono je doba svaki rob dobro poznavao u kakvome ropstvu živi! A moderno ropstvo pravu stvarnost  prikriva samo zato kako bi uznik iako bez vidljivih zidina i rešetaka i dalje kao rob ostao, prevaren da je izborio onu pravu slobodu za kojom čezne. To se događa prikrivanjem istine ili podmetanjem poluistina koje ili čovjeka zbunjuju ili ga na kraju i neprestanim ponavljanjem i odvedu u potpuno robovanje, a pod vidom slobode.
Tko je prava Istina lako je prepoznati ne samo Ivanovim svjedočenjem za Isusa u Evanđelju koje je doprlo i do čovjeka današnjice. To je vidljivo iz tijek ljudske povijesti koji zorno Isusa  potvrđuje kao onoga koji nije došao dokinuti ni jedne jote zakona nego ga ispuniti potpuno. Istina se u našim životima događa ma koliko ju svojim željama želimo izvrnuti! Počevši od trenutka Božjeg stvaralačkog djela, preko preobrazbe Isusovom smrću na križu pa sve do potpunog uskrsnuća, ne samo Gospodina nego i svih onih koji slijede Istinu!
Ništa ne čudi što i danas mnogi galame:  Ako si Krist, Božji izabranik, Kralj, spasi sebe i nas! Raznorazne etikete kojima ga se želi maknuti iz čovjekova života koji istinski traga za Istinom i danas vise ponad njegove glave na križu! Izrugivanja razbojnika, Isusova supatnika s križa, mačji su kašalj prema onome što je Krist kao glava tijela Crkve tijekom povijesti, a tako i danas,  doživljavao. Usprkos svega On ostaje Kralj! Kralj istine, Kralj praštanja, Kralj milosne ljubavi, Kralj Života. I nama, kao i onom drugom supatniku s križa  koji ga je molio da ga se spomene pred Ocem Nebeskim, ponavlja isto: „biti ćeš sa mnom u raju!“ Za to je dakako neophodno prepoznati i prihvatiti istinitu istinu i o sebi samome, ali i o slobodi kojom dragi Bog neopozivo oslobađa. I za to nam je potreban On, Kralj Gospodin i snaga njegova. A jesmo li ju voljni istinski prihvatiti?