Datum objave: 09.01.2010
PRIVEDI NAS GLEDANJU TVOJE NEBESKE LJEPOTE
 
 
Slava Gospodnja sviće nad tobom, govori nam prorok Izaija. U isto vrijeme dok zemlju tmina pokriva i mrklina narode. Poput Mudraca s Istoka i mi imamo mogućnost slijediti zvijezdu, imati svjetlost i radovati se slavi – Gospodnjoj i našoj. Jer, ako i drugi narodi budu po našem doprinosu koračali k sjaju zore, k svjetlosti, to će uistinu biti još više ostvarena proslava Gospodnja i naše spasenje. Prava radost, pravo spasenje, punina života uistinu se sastoji u gledanju nebeske ljepote Boga i Spasitelja našega. Nema bogatstva vrjednijeg od toga.

Mudraci su došli u Jeruzalem s pitanjem: Gdje je taj novorođeni kralj židovski? (Mt 2,2). Postavljaju li i danas mudraci s Istoga – ili već odakle to pitanje i u našoj sredini ne nalazeći odgovora? Ili to pitanje više nitko i ne postavlja? Stavimo mi pred sebe to pitanje i odgovorimo na njega. Možemo li i malenima i mladima u našim obiteljima odgovoriti na to pitanje? Želimo li zajedno s njima tražiti odgovor na to pitanje? Gdje se prepoznaje njegovo kraljevstvo? Gdje se vidi učinak njegovih zakona? Koliko se u njegovu narodu vidi da su njegovi podanici zainteresirani za ostvarenje njegovih zakona, za njegovo kraljevanje već sada, ovdje?

Ako se ne pokazuje interesa za gledanje ljepote koja se ostvaruje vrednovanjem njegovih odredaba i uputa, teško će biti očekivati da ćemo ostvariti cilj koji bi se sastojao u vječnom gledanju nebeske ljepote gdje On živi i kraljuje u punini. Ne ostvariti taj cilj, istinska je katastrofa. Mudri će ljudi to pitanje uzeti s velikom ozbiljnošću. Pa slijedimo primjer Mudraca s Istoka.

Kad zajedno s njima pronađemo Onoga koji jest Spasenje, koji jest Put, koji jest Istina i Život, neće biti nikakve poteškoće slijediti Ga ne samo u djetinjstvu nego i kao odraslog na rijeci Jordanu, u ostvarenju svega djela spasenja, sve do Kalvarije i uskrsnuća.

Današnjim blagdanom Isusova krštenja na rijeci Jordanu započinje liturgijsko VRIJEME KROZ GODINU. Rekli bismo, redovito, obično vrijeme. To je vrijeme u kojem bismo kao vjernici svoju privrženost Isusu trebali ostvarivati REDOVITO. To je redoviti put do gledanja Njegove nebeske ljepote.