Datum objave: 27.03.2010
DA SLIJEDIMO UZOR NJEGOVA PONIŽENJA,
S NJIME ZAJEDNO TRPIMO
I POSTIGNEMO SLAVU USKRSNUĆA
 
Ljudski gledajući, poniženje je gotovo do kraja neprihvatljivo, trpljenje želimo otkloniti koliko nam je više moguće, a na slavu uskrsnuća jedva da se i misli kao na stvarnosti i moguće dostignuće. Tako nam izgleda koliko poznamo mentalitet današnjeg društva. Koliko je glede toga drugačije kod nas vjernika, kršćana? Budući da se jedva zapaža neka razlika, Crkva nam danas stavlja pred oči Onoga tko je s ljubavlju prihvatio poniženje i trpljenje - što mi želimo izbjeći, i postigao Uskrsnuće - što nama izgleda nedostižno. Kako smo i dalje u tim vrijednostima manjkavi, Crkva nam u usta stavlja molitvu za te potrebe. To je osobito aktualno u ovom svetom vremenu korizme koje dolazi do svog vrhunca u Velikom tjednu, odnosno Svetom trodnevlju.

Prepoznajemo li mi, vjernici, opasnost da nismo baš prepoznatljivi po tome da slijedimo uzor Isusa u poniženju, da s njime zajedno trpimo? Kao da nam je više prirođeno suobličavati se mentalitetu okoline koja baš ne pokazuje raspoloženje da nasljeduje Isusa. A kad se govori o uskrsnuću, kao da je riječ o nekim fanaticima, da ne kažem čudacima. Ipak želimo da nam o tome više kaže činjenica da je Isus sve to učinio za nas, radi nas, radi našeg spasenja. Njemu osobno svega toga nije trebalo – osim koliko ga je na sve to nagnala ljubav prema nama. O toj stvarnosti apostol Pavao jednostavno iznosi:

Isus Krist, trajni lik Božji,
nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom,
nego sam sebe "oplijeni" uzevši lik sluge,
postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik,
ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.
Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom,
da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika.
I svaki će jezik priznati:
"Isus Krist jest Gospodin!" - na slavu Boga Oca. (Fil 2,6-11).

Koristimo priliku u ovom svetom tjednu kako bismo što više ušli u tu stvarnost, to otajstvo našega spasenja: Muku, Smrt i Uskrsnuće našega Gospodina Isusa Krista.