Datum objave: 17.05.2013

PRIMITE DUHA SVETOGA!
Iv 20, 19-23

 

Svetkovina Duhova dobila je taj naziv po događaju si­laska Duha Svetoga na učenike. Zove se još i Pedesetnica, jer se ona slavi pedesetoga dana poslije Uskrsa. Svetkovina ima korijen u Starome zavjetu: najprije je to bila poljodjelska svetkovina (Lev 23, 15-17), dan zahvale za žetvu i slavila se uz gozbu (Tob 2, 1). Zatim se njome slavio spomen na povijesni događaj sklapanja Saveza na Sinaju. Krist u Novom zavjetu daje Duha Svetoga kao žetvu svoga vazmenoga predanja te poziva Božje sinove i kćeri k stolu, čime na zemlji otpočinje Novi savez. Sveukupno vazmeno otajstvo, uključujući i križ, naglašeno je i crvenom bojom misnoga ruha. Poslije Večernje uklanja se uskrsna svijeća od oltara, simbol Uskrsloga Krista.
Nekada se slavio i Duhovski ponedjeljak. Sad je to u nas blagdan Marije Majke Crkve, u gradu Zagrebu spomen­dan Gospe od Kamenitih vrata.
Svetkovinu Duhova kršćani slave već od II. st. kao spomen silaska Duha Svetoga na apostole koji opisuje Luka u Djelima apostolskim (2,1s).
Na Duhove slavimo otajstvo Crkve, zajednice Kristovih vjernika, blagdan Božje obitelji, te produbljujemo otajstvo Duha Svetoga, Stvoritelja i Životvorca, slavimo ustanovu Crkve kao jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve. Sveti Pavao nabraja: »Što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno ... to činite i Bog mira bit će s vama!« (Fil 4, 8-9).
A. Rebić: Homilije C 2006.
To su plodovi Božjeg Duha! Sve ostalo je ipak plod nekog drugog duha! Kojeg?
„Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.“ (Mt 7, 20)