Datum objave: 23.04.2011
KAMEN JE ODVALJEN SA VRATA GROBA
 
Ulaskom Isusovim u Jeruzalem na Cvjetnicu „uskomeša se sav grad“ (Mt 21,10). Možemo si zamisliti koliko su bili u panici odgovorni za mir i red, osobito vođe kojima je bilo najvažnije sve držati pod kontrolom. Isusov ulazak u Jeruzalem bio je takav radi svega što je tome prethodilo, svega što je govorio i činio do sada. Tako su ovi događaji bili samo pokazivatelji stvarnosti oko osobe i djela Isusa iz Nazareta. Čuvarima reda ovo je prelilo čašu, i oni su reagirali – nepojmljivo po hitnom postupku.
Život koji se budi uvijek donosi nova gibanja. Život jednostavno ne može bez toga, unatoč tome što ta gibanja donose i uznemirenje, dakako onima koji se u životnim okolnostima ne snalaze. Takvi čine što je u njihovoj moći – ne pitajući za nadležnost – da stvari vrate u stanje kontrole, u okvire staroga reda. Koliko je tek ŽIVOT koji se pojavljuje dolaskom Isusovim – koji je sam Život – unio nemira i vjerskim i političkim čuvarima reda. Ako se stavimo u njihovu kožu, razumljivo je da su tako reagirali. Njihove mjere su morale biti pojačane, jer je pred njima Život u svoj svojoj snazi. Tog propovjednika i donositelja novoga života trebalo je ušutkati i staviti u izolaciju ogromnim kamenom, postaviti stražu, osigurati svim mogućim sredstvima kako bi se uznemirivanje onemogućilo.
Sada glavni nositelji reda misle da mogu mirno spavati – jer kamen ne može nitko odvaliti. Iz istog razloga, najodaniji Onom iza kamena zabrinuti su - „Tko će nam odvaliti kamen?“
Jedni i drugi doživljavaju više nego iznenađenje kad spoznaju da je kamen odvaljen. Nitko ne istražuje kako se moglo dogoditi ono što je izgledalo nemoguće. Uzimaju to kao stvarnost s kojom bi trebalo računati. I dok jedni o tome govore kao o radosnoj vijesti, drugi to ne mogu prihvatiti.
Ta se drama odvija sve do danas. Naš je usto Spasitelj iz groba. Onoga koji reče Ja sam Uskrsnuće i Život, nikakav kamen ne može zadržati, tako da i mi svoju vjeru možemo živjeti na činjenici: Kamen je odvaljen sa vrata groba, Aleluja! Gospodin uskrsnu i vraća se Ocu, ali sada s nama.
Nadamo se da smo mi među onima koji se raduju toj velikoj novosti.