Datum objave: 05.04.2012
UMNOŽI U NAMA MILOST DA SVE DUBLJE SHVAĆAMO
 
Crkva – a Crkva smo uvijek mi u zajedništvu sveopće Crkve na cijelom svijetu – danas na početku misnog slavlja moli:
Bože, umnoži nam milost da sve dublje shvaćamo
što je krst koji nas je oprao,
što je duh koji nas je nanovo rodio,
što je krv koja nas je otkupila.
Ove vrijednosti moći ćemo više shvatiti koliko više osjetimo strahotu prljavštine od koje smo oprani, pogibao smrti i ropstva od kojih smo nanovo rođeni i otkupljeni. Za to pranje i otkupljenje bila je potrebna predragocjena Krv nebeskog Jaganjca.
Sve ove dragocjenosti imaju izvor u Isusovu probodenu srcu na križu. Ali taj IZVOR kao da je ispao iz razmišljanja Isusovih učenika. Izgleda i nama danas. Sve strahote koje su se zbile ovih dana kao su prekrile njihov um i srce, cijelo njihovo biće. Još „nisu upoznali Pisma“ koja su o svemu tome govorila. A budući da su se uglavnom razbježali kad je bilo opasno biti blizu, učenicima je uglavnom manjkalo iskustvo o Isusovim ranama – napose o Isusovom probodenom srcu.
Novosti koje su donosile žene, pa onda i iskustvo praznoga groba nisu mogli staviti stvari na svoje mjesto, nego su samo još povećale zbunjenost. Bilo ih je koji su zaključili da je najbolje potražiti drugo mjesto gdje neće biti ovakvih stresova. Jedan od odsutnih bio je i Toma. Radi odsutnosti bio je prikraćen susreta s Uskrslim. A upravo je taj susret ponovno preokrenuo i pokrenuo sve. Susret teško objašnjiv. Toliko je prelijep da se s razlogom moglo onda i danas postaviti pitanje: Je li to stvarnost ili privid?
Da bi mogao prihvatiti tu stvarnost, Toma je prvo pozvan da duboko pogleda rane – poglavito ranu na boku koja vodi do probodenog Srca koje je Izvor svega.
Udijelio Gospodin i nama milost:
- da se vratimo i ostvarujemo zajedništvo s Njegovom okupljenom zajednicom koja nam pomaže upoznati stvarnost Uskrsnuloga,
- da nam Gospodin pomogne uprijeti pogled i dotaknuti Rane, osobito Izvor svih sakramenata po kojima smo oprani, nanovo rođeni i otkupljeni.