Datum objave: 02.04.2010
TVOJU SMRT, GOSPODINE, NAVIJEŠTAMO,
TVOJE USKRSNUĆE SLAVIMO,
TVOJ SLAVNI DOLAZAK IŠČEKUJEMO
 
Središnji i temeljni poziv i poslanje svakog vjernika jest SMRT GOSPODNJU NAVJEŠĆIVATI, USKRSNUĆE NJEGOVO SLAVITI I IŠČEKIVATI NJEGOV SLAVNI DOLAZAK. To su otajstva koja na osobit način slavimo u ovom svetom trodnevlju, a koja su i središte svakog euharistijskog slavlja. Na taj način i mi jedni drugima želimo SRETAN USKRS - pomažemo si na putu do uskrsnuća.
 
Hvaliti nam se križem Gospodina našega Isusa Krista koji nas vodi do uskrsnuća. Tako smo bili pozvani na Veliki Četvrtak. Tada smo počeli slaviti Vazmene odnosno Uskrsne blagdane. Isti smo dan pozvani na okrepu koju nam Isus daje u otajstvu Euharistije. Bez nje ne možemo dalje. Veliki je Petak pokazao svu silu križa koji pritišće i obara, ali koji na kraju potpuno pobjeđuje zlo i smrt. Želimo ga vrednovati s Isusom, jer samo s njim izlazimo kao pobjednici nad zlom, nad grijehom, nad smrću. Stoga ove dane upoznajemo kao dane Isusove proslave. On postade poslušan do smrti na križu, zato ga Bog preuzvisi i darova mu Ime, ime nad svakim imenom.
 
Mi smo inače skloni očekivati pohvale i priznanja za sebe. Ovih smo dana mogli vidjeti kako se mi nemamo čime hvaliti. Dobar je znak da nam je draga pjesma: Dajemo Ti slavu... Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu, pozvani smo u svakom misnom slavlju. Činimo to radosno i redovito. Hvaliti sebe ništa ne vrijedi. Takvom sklonošću više dojadimo ljudima oko sebe nego da bismo ih oduševili za sebe.
U ovim smo slavljima osobito tijesno prianjali uz Isusovu MUKU, SMRT I USKRSNUĆE. To je otajstvo koje nećemo tako lako razumjeti, ali ga želimo prihvatiti i usvojiti kao stvarnost bez koje nam nema prave budućnosti, osobito nam nema poželjne vječnosti. Zato se uz to otajstvo spominjemo i Isusovog ponovnog, konačnog dolaska u svoj njegovoj slavi.
 
I našim djelima pravu vrijednost daje Isus svojim otkupiteljskim djelom. A to djelo spasenja On je ostvario svojim križem. Zahvaljujmo stoga Isusu – njegovu križu – po kojem smo spašeni, u kojem je spas, život i uskrsnuće naše.
Stoga o SRETNOM USKRSU možemo govoriti tek kad u jedno povežemo otajstvo Euharistije, otajstvo Križa i otajstvo Uskrsnuća.
Pa bili vam svima SRETNI I BLAGOSLOVLJENI VAZMENI BLAGDANI !