Datum objave: 22.01.2014

BOG NE GASI  SVJETLO U NAMA
Razne tame mogu obuhvatiti čovjeka u njegovom životu. Ponekad padne mrak na oči pojedincu, nekad i cijelim narodima pa i cijelom čovječanstvu. To onda dobro koriste djeca mraka jer im je tada najlakše postizavati mračne ciljeve. Uopće ih ne brine što netko radi toga trpi. Ni ne pomišljaju im olakšati takve trenutke. Dapače!
U takvoj su situaciji bili i dijelovi Izraela, porobljeni ne samo time što su potpali pod tuđinsku vlast, nego i duhovno. Dapače, i sami sunarodnjaci su ih otpisali iz narodnog pa čak i u Božje ime iz Njegovog zajedništva. Kako je u takvoj stvarnosti živjeti, vjerojatno samo zna onaj koji sam to proživljava.
No, dragi Bog ima drukčiji pristup čovjeku nego mi jedni drugima! Ne samo da ne gasi ono malo svjetla koje je još možda ostalo i u najgušćoj tami, nego sam kao svjetlo ulazi u tamu naših života i osvjetljava nam cilj kojem bi se trebalo uputiti. I poziva nas, i vodi tom cilju. I sam poziv ako ga odlučimo slijediti, nam olakšava sigurnije putovanje. Postaje svjetlo, putokaz. Pitanje je samo jesmo li i mi poput pozvanih iz današnjeg Evanđelja, poput Petra, Ivana, Andrije, Jakova, odlučni prihvatiti Isusov poziv. Na vlastito ali i dobro drugih.
Prvotno, darom života koji nam Bog daje, poziva nas da budemo ljudi! Biti čovjek, napose čovjek za druge, nije nimalo lako. Svaki naš ili tuđi neljudski postupak svjedoči da možda i nismo baš najbolje razumjeli ili prihvatili taj Božji poziv! Bez tog temelja, biti čovjek, ne možemo ostvariti ni druga dva Božja poziva – biti kršćanin i biti svet. A o tome bi danas, potaknuti Evanđeljem, bilo jako vrijedno promisliti. Ne dopustiti da nas vlastita tama samodopadnosti i samodostatnosti u tome onemogući. Ili možda tama koju nam drugi žele nametnuti, kako bi se poput Zebulonovih ili Naftalijevih počeli osjećati otpisanima. Dragi Bog nikoga ne otpisuje. Poduzima sve da nam probije uši i otvori oči kako bismo bili osposobljeni vidjeti Njegovu svjetlost i poslušati njegov poziv. A ostvariti sve na što nas zove,  uz Božje ozdravljenje nije teško.  Pohrlimo i mi za Njim !