Datum objave: 03.05.2014

RAZGOVARAJMO I MI S GOSPODINOM NA NAŠEM PUTU
KAKO BI I NAŠE SRCE GORILO

Poslije bitke svi su generali, kaže jedna uzrečica. Nakon događaja puno toga je jasnije nego prije. Ali u samom momentu događanja naše viđenje pa onda i naša spoznaja može biti nepotpuna radi manjka informacija. Današnje evanđelje govori o takvoj situaciji.

Dvojica učenika na putu u Emaus susreću stranca i govore mu o najnovijim događajima u Jeruzalemu. O čemu to oni govore? O proroku, o razapinjanju, o nestanku tijela iz groba, o anđelima. Stranac ih pomno sluša, a onda pokazuje kao da mu je sve to poznato i po sebi razumljivo, jer su pisma i proroci već unaprijed to navijestili. Čak ih prekorava zbog njihove manjkavosti što svu stvarnost ne gledaju kroz Pisma koja o tome govore. A onda, ostatak oko 11-kilometarskog puta taj im stranac doziva u pamet svu povijest Božjega naroda od Mojsija do Isusa, sve što Pisma i proroci govore u tih 2000 godina o događaju koji ih je sada iznenadio i izbezumio. A njihova srca gore.

Gostoljubivi učenici pozivaju stranca da ove noći ostane kod njih u Emausu. On prihvaća poziv. U tom dragocjenom susretu on s njima blagoslivlja i lomi kruh – ključni događaj po kojem je dvojici učenika sinulo u glavi sve, cijelo putovanje, pa i ključni događaji od prije. Po tom događaju ovaj čovjek više nije stranac. To je Isus! Što je bilo zbunjujuće sada im je potpuno jasno.

Dragocjeno je okupiti se i sjesti za stol s Isusom. Tu nam se jedino otvaraju oči, tu nalazimo odgovore na bitna pitanja, tu Isus prestaje biti stranac. I naravno, o tom događaju, o tom susretu ne može se ne govoriti.

Ova dvojica sada jedva čekaju da sve to kažu ostalima. Toliko su veseli, toliko su puni klicanja da mi i danas osjećamo jeku njihove punine radosti. Njihova spoznaja nakon svega pomaže nam da imamo cjelovito viđenje i naše situacije. To nam pomaže da i redovite događaje našega života možemo spoznati drugačije, cjelovitije, dublje, bogatije. Na temelju iskustva dvojice učenika na putu u Emaus možemo u našim životnim događanjima računati na prisutnost Gospodina, čak i u strancima s kojima idemo kroz život. Neka od danas i naše srce gori u nama !