Datum objave: 23.05.2014

Često se ljudi današnjice čudom čude i pitanje sami sebi postavljaju:  kako to da se u ovo vrijeme, kada sredstva komunikacije na dlan stavljaju svaki pa i najmanji komadić zemlje, čovjek osjeća osamljeno kao da je sam na pustom otoku? Okružen mnoštvom, a sam sa samim sobom! I za takovu osamljenost nažalost drugi nemaju oka prepoznati je! I to je duh „svijeta“ u kojemu Duha Branitelja, kojeg nam obećava Gospodin,  mnogi ne prepoznaju. Vjernici ga poznaju i u tom Duhu vrednuju sve. U tom nam Duhu onda i nije stran Petrov poziv: „Gospodin – Krist neka vam bude svet, u srcima vašim.“ 1Pt 3, 15) Krist, Svetinja, središte našeg života!
Ključni trenutak bi trebalo biti naše krštenje. Trenutak istinskog obraćenja i  pridruženja Uskrslom u Duhu ljubavi, izvoru prave radosti, u kojoj nikad nismo sami! Isus nas ne ostavlja kao siročad. Zajedno s Gospodinom ulazimo u zajednicu ljubavi u kojoj nitko ne bi smio biti osamljen! No, izostane li Kristov Duh, nemamo zajedništva s uskrslim Kristom i njegovom Crkvom. Nema punine radosti  iz koje bi  se kao plod trebala roditi nada ostvarenja Isusovih obećanja. U nedostatku prave radosti iz nas počinje „rogoboriti“ nezadovoljstvo, nižu se prigovori svemu i svima, ne nalazimo prave odgovore onima oko nas! Zato je uistinu važno slavljenjem Euharistije uvijek nanovo otvarati  svoj duh Duhu Svetom! Samo po njemu obnovljeni, možemo odgovoriti na Petrov poziv obrazloženja nade koja je po vjeri u nama.
Kod toga nam uvijek mora biti važno kako to činimo. Uvažavajući mogućnost drukčijeg uvjerenja sugovornika, blagost i poštovanje je pravi pokazatelj prisutnosti Isusovog Duha u nama. Ni trpljenje poradi Istine nas,  barem ponekad neće mimoići, ali i to je plodonosnije „čineći dobro, nego čineći zlo.“ Biti u Kristu, živjeti u Kristu znači poput njega i nezasluženo trpjeti!
Isus nam obećava poslati Duha Istine. To je njegov Duh koji nas, kao pojedince i kao cjelinu,  Crkvu,  uvijek i nanovo utvrđuje u svemu što  je Isus učio, obnavlja nas u Isusovim djelima i u Isusu nas vodi kroz pobjedu nad smrću u uskrsnuće! Otvorenost tom Duhu dovodi nas do pravih spoznaja kojima je onda plod i prava radost! Radost ljubavi s Ocem i Sinom u Duhu svetom.