Datum objave: 25.07.2014

Jedan dio zborne molitve današnje liturgije kaže: „Umnoži nad nama svoje milosrđe da se po tvom promislu i vodstvu tako  služimo zemaljskim dobrima te srcem prionemo za nebeska.“
Milosrđe Božje nije samo u opraštanju nam počinjenih loših djela. Ono je veoma važno i za preobrazbu ljudskih težnji kako bi nam darovana zemaljska dobra koristila ne samo u zemaljskom životu nego bi nam još više trebala poslužiti u preobrazbi naših srdaca kako bi usmjerenost naših težnji bila mnogostruko više okrenuta nebeskim stvarnostima. Upotreba zemaljskih posjedovnih vrijednosti ne samo za sebe nego i za druge, razvezuje spone sebičnosti te nas čini slobodnima za neprolazna nebeska bogatstva!
Pronicavo srce kakovo je već kralj Salamon molio od Gospodina, može  prepoznati pravdu, razlikovati dobro od zla, prepoznavati prave vrijednosti od običnog blještavila koje, što sjajnije izgleda to čovjeka lakše zaslijepi. A napose sljepoća duha onesposobljava prepoznati pravo blago. Blago koje bi nagnalo srce jačom težnjom zadobiti ga. Neuspjesi u prepoznavanju pravih vrednota sakati nas, i dalje ostajemo siromasi!
Naš se  život svakodnevno puni vrijednim i bezvrijednim događanjima. Nečim što bismo voljeli ostaviti pohranjeno u srcima ili i onim što bismo htjeli što prije prije baciti u zaborav! Ako nas u tome ne vodi Božja Mudrost, Duh Božji, nego vlastita pamet, lako se dogodi da upravo prave vrijednosti odbacimo, a zadržimo ono bezvrijedno. Ono bezvrijedno što će nas kad tad početi opterećivati i zagorčavati nam život. No, kako kaže Sveti Pavao: „Braćo! Znamo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube!“ (Rim 8, 28) Ta nam suradnja uistinu pomaže u odabiru dobra, a ne zla. Ostanka u taboru pravednih, snagom Božjeg milosrđa. Biti nanovo „suobličen slici Sina“ koju je grijeh izobličio! To je pravo blago na Božjoj njivi života, a za to zaista vrijedi prodati sve i kupiti ju!