Datum objave: 08.08.2014

TAKO DA BI SE MOGLO I BEZ BOGA?
Božji prorok Ilija pred silom vladara mora bježati. Kako to da ga Bog nije zaštitio? A radio je samo za Božju stvar, revnovao za Božji zakon. U ovom dijelu čitanja vidimo da to Bog čini, ali je potrebno spoznati i računati s time da to Bog čini onda kada i onako kako to On sam providi.
Takvo pouzdanje u Boga imali su i sveci. Mi smo takvim osobito prepoznali bl. Alojzija Stepinca. Njegovo svjedočanstvo vjere i predanja u Božju providnost pomoglo je i svemu vjernom narodu da uspješno nosi sve nedaće i da ne sustane računati na Boga, unatoč tome što je izgledalo da je sve propalo. Bilo ih je koji su htjeli graditi svijet tako da bi mogao stajati i Bez Boga, životni sustav koji bi mogao funkcionirati bez Božjih načela. Jesmo li naučili da to doista ne može stajati? Je li naša vjera nakon tog iskustva porasla? Ili možda lako zaboravljamo ono što smo u toj preskupoj školi naučili?
Evanđelje govori da je Isus poslao svoje učenike lađom na drugu stranu mora. Kao ribari od zanata možemo reći da su bili na svom terenu, u stvarnosti s kojom su se nosili svega života. Ipak, ovdje su i opet iskusili da bez Isusa nisu dorasli stvarnosti života, da nisu kadri nositi se s vjetrom i valovima, a pogotovo s „valovima“ na životnoj plovidbi.
Mislimo li mi da naše životne konce možemo držati u rukama? Mislimo li to i onda kad ih ne možemo pustiti iz ruku da bismo prihvatili Božju ponudu za rješenje ključnih pitanja? Mislimo li doista da nemamo vremena i mogućnosti niti se osvrnuti na Boga jer se moramo boriti protiv tolikih životnih nedaća? Mislimo li da u svemu strahu nemamo niti kada čuti Isusovu riječ: 'Ne bojte se, tu sam ja'? Smatramo li uistinu da radi svih tih životnih opterećenja nemamo kada pozvati Isusa u našu životnu lađu? Ako je tako, onda je doista u pitanju značenje naše riječi VJERUJEM. Ali onda ne znamo čemu se možemo nadati. Petar je samo posumnjao i već je počeo tonuti. Niti nas nitko osim Isusa ne može izvući od pogibli potonuća.
Neka poraste naše predanje u Boga. Bez Njega samo tonemo, svaki dan sve dublje. Računajmo uvijek na Njega kojega nas je Isus naučio zvati OCEM.