Datum objave: 13.09.2014

Dragi nas Bog neprestano iznenađuje! To nam se događa jer su naše ljudske spoznaje neusporedive u odnosu na Božju veličinu i planove! Naše razmišljanje i zaključci po ljudskim spoznajama su jedno, a Božja stvarnost koju nam je objavio, napose po Kristu Gospodinu, nešto sasvim drugo. Često za naše pojmove i paradoksalne. Za istinsko prihvaćanje Božjeg nauma i ostvarenja spasenja potrebita nam je zato duboka i prava vjera. Možemo reći, valja nam imati apsolutno povjerenje u Božju ljubav i slobodno prihvaćanje volje Božje kako je to činio i naš Spasitelj.
Nedavno smo bili svjedoci opisa koji govori kako je apostol Petar blagonaklono pokušao Krista odvratiti od onoga što se činilo ludim poduhvatom, ne samo Petru nego možemo reći svim suvremenicima. Kako je Petar prošao u toj svojoj brizi za Isusovu sigurnost dobro nam je poznato. U svojoj ljudskosti nije mogao razumjeti, ali unatoč svemu ostaje s Isusom! Osjeća da je ipak jedina istinska nada života Isus koji jedini ima „riječi života vječnoga.“
Današnji blagdan svjedoči kako je sav Božji narod, upravo u križu i u svemu o čemu križ govori, pronašao izvor kršćanske radosti i nade života! Simbol trpljenja i kazne odjednom postaje izvorom blagoslovne ljubavi spasenja, uzvišeni znak pobjede nad smrću i izvor vječnog života! Ludost i beznađe križa u očima ljudi, Isusovim uzdignućem postaje svima koji vjeruju sjaj i svjetlo nade uskrsnuća i života.
Možda je vrijedno razmisliti još o jednoj činjenici. Kako to da je taj, po Kristu uzdignuti simbol najveće ljubavi (Iv 15, 13), za mnoge postao izazov mržnje i netrpeljivosti, odbačen i zgažen od onih kojima bi trebao biti znak nepodijeljenosti Božje ljubavi prema čovjeku? Ako se svi ili barem velika većina ljudi zaklinju u ljubav, a samu apsolutnu Ljubav i znak te ljubavi odbacuju, nije li i to jedan paradoks ljudskih opredjeljenja? A možda smo i mi sami, koji današnji blagdan slavimo i koji barjak križa nastojimo prihvatiti kao znak uzdignuća ljudske malenkosti u Božje sfere, tome povod? Spasonosno je o tome promišljati. Svakodnevno, ne samo o slavlju današnjeg blagdana!