Datum objave: 05.12.2014

GOSPODIN DOLAZI SPASITI NARODE,

PRIPREMIMO MU PUT

 

Spasioca željno očekuje samo onaj tko je svjestan da mu prijeti ozbiljna opasnost. Prava se opasnost često vrlo teško i prepoznaje jer ugroženi o njoj nema pravog iskustva, sve dok ne upadne u nju. Više bi mu pomoglo ako uspije povjerovati nečijoj riječi upozorenja. Kad opasnost već postane iskustvena, osoba se često osjeća toliko bespomoćno i bezvoljno da lako izgubi svaku nadu i unaprijed odustaje od bilo kakvog pokušaja.

Tako uočavamo da se velika opasnost nadvila nad ljudski rod, ali izgleda da čovjek odustaje od bilo kakvih pokušaja spašavanja. Još konkretnije to vidimo kad pojedina osoba spozna da je upala u neku ovisnost. Opasnost pak od pravoga zla, od grijeha, od vječne propasti, opasnost koju možemo prepoznati jedino vjerom u svjetlu riječi Božje, jedva tko danas i uzima kao opasnost. 

Uzmimo stoga današnju molitvu u sv. Misi kao veliku potrebu :

Bože, dok hitimo u susret tvome Sinu

daj da nas zemaljske brige ne smetu.

Neka se kod nas vjernika vidi ta hitnja u susret Spasitelju koji dolazi. Neka se vidi i oprez glede pogibli od mogućnosti da nas zemaljske brige u tome smetu?

Ako netko nije uočio nikakvu opasnost, normalno je da neće očekivati nikakvog spasioca, niti će što poduzimati. Stoga je razumljivo da onoga tko ništa ne očekuje, tko je zadovoljan onime što posjeduje, neće uopće zanimati neka poruka, neka radosna vijest o spasenju koju nam donose današnja čitanja. Ali mi smo povjerovali u veliku vrijednost poruke i prorokova poziva glede svih opasnosti koje prijete i pojedincima i svemu ljudskom rodu; i vremenite a još više vječne. Zato se i nadamo, zato i iščekujemo Onoga koji je došao, koji dolazi i koji će doći. Otklonimo svaku smetnju Njegovu dolasku. Živimo u toj nadi i donosimo je drugima.

Došašće jest vrijeme da se vratimo temeljnim vrijednostima vjere i da Isusu osiguramo pr(a)vo mjesto u svom životu.