Datum objave: 06.02.2015
ISUS OSLOBAĐA OD ROBOVANJA SVAKE VRSTE
 
Riječ Božja dana je čovjeku za sva vremena. To uključuje i pretpostavku da su i sva vremena obilježena stvarnošću za koju nam je upućena riječ Božja. Ta se stvarnost sastoji u bespomoćnosti pred glavnim opasnostima koja nas sputavaju, radi kojih ne možemo zaživjeti i radovati se u punini. To je stvarnost zla koje možemo nadvladati samo snagom koja dolazi s osobom Isusa Krista. On nam donosi slobodu, radost i život u punini.
Dva oblika zla o kojima danas govori evanđelje jesu bolest i zloduh: bolesnika bijaše mnogo i razne im bolesti – i zloduhe mnoge izagna.
Za oslobađanje od ovih zala potrebno je ponajprije spoznati prisutnost zla, a onda rješenje povjeriti mjerodavnom tko će ga moći riješiti. Za rješavanje problema bolesti mi se redovito ograničavamo na ljudsku moć. Pri tome kao da smo potpuno ispustili iz vida da je i taj put prvenstveno u Božjim rukama. Računajmo s time. Računajmo i na to da je pravi uzrok zla Zli. Stvarnost o kojoj govori današnje evanđelje zove se prisutnost zloduha kojega Gospodin izgoni. Ta je stvarnost danas od mnogih doživljena i nazvana mitološkom i čovjek sve manje na nju računa. Začudo, u isto vrijeme jako prosperira magija i vračanje. Apostol Pavao nam govori otvoreno i sasvim jasno: Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. (Ef 6,11-12).
Gledajući tako, tj. vjernički, prihvatimo i gajimo molitvu današnje Mise: Gospodine, tvoja nam je milost jedina nada, a tvoja zaštita jedina sigurnost.
Ne zaboravimo ni molitvu Vojvodi vojske nebeske:
Sveti Mihovile arkanđele, brani nas u boju protiv pakosti i zasjedama đavolskim budi nam zaklon. Neka mu Bog zapovijedi, ponizno molimo, i ti, vojvodo vojske nebeske, Sotonu i druge duhove zlobne koji svijetom obilaze na propast duša, božanskom milošću u pakao protjeraj.