Datum objave: 20.02.2015

ZAZVAT ĆE ME A JA ĆU GA USLIŠITI

 

Pokaži mi, Gospodine, putove svoje,

nauči me svojim stazama! (Ps 25)

        I opet imamo milost, nezasluženi dar da možemo ući u korizmeno vrijeme i pripremiti se za sveta vremena.

        Ući u sveto vrijeme prvenstveno znači svoje vrijeme posvetiti brižnijem slušanju onoga što mi Gospodin govori. Riječ mojega Gospodina za mene je po važnosti na prvom mjestu. Po sebi je razumljivo da svaki kršćanin tako misli. Sakrament krštenja bio je vidljivi znak, bila je moja glasna riječ kojom sam upravo to svima dao do znanja: riječ mojega Učitelja, njegovi planovi za mene uvijek imaju prednost pred svim drugim što mi dolazi i što mi se nudi.

        Krsna voda, kojom smo i mi poliveni, davno je bila naviještena u poruci pravednika Noe i njegove lađe za općeg potopa. Noa je dao apsolutnu prednost Božjoj riječi. Ta riječ ga je poučila što će se zbiti, i uputila ga je kako se može izbaviti od zla koje dolazi. On je povjerovao, postupio prema uputama i tako izbjegao zatoru.

        I sada nas Božja riječ poziva na obraćenje, na promjenu koja može donijeti vječno spasenje svakoj pojedinoj osobi, ali i osigurati poželjnu budućnost čovjeku ovdje na zemlji. Da li će se naći u današnje vrijeme Noa i njegovih bližih rođaka koji će imati volje i naći vremena poslušati riječ izbavljenja, povjerovati joj i postupiti prema njoj kako bismo izbjegli opasnost koja se nadvila nad sav narod i nad sav ljudski rod?

        U ovom vremenu korizme stat ćemo i pogledati čime smo sve ugroženi, što nas sve zapljuskuje i prijeti da nas uguši, od čega se sve moramo osloboditi i oprati. Mislit ćemo ne samo na sebe, nego i na svoju obitelj, na zajednicu kojoj pripadamo, kao i na sav naš narod. I postom i molitvom isprosimo dar da nas Gospodin opere i uvede u lađu spasa kako nas poplava ne bi iznenadila. Svaki pojedinac izvan Noine lađe nije imao mogućnosti preživjeti, a lađa - kako god voda bila velika, koliko god bilo duboko zlo koje poplavljuje svijet i narode, lađa uvijek plovi iznad i oni u njoj su izvan opasnosti.