Datum objave: 04.04.2015

U KRISTU SMO I MI USKRIŠENI NA NOVI ŽIVOT

 

Temelj naše vjere nije naše znanje nego osoba Isusa Krista, njegova djela i njegova obećanja.

Uskrsnuće od mrtvih jedna je od vjerskih istina kojih se spominjemo u našem obrascu vjere - Vjerovanje apostolsko. Ipak u našim običnim razgovorima redovito zaključimo da je to nemoguće - nemoguće je prijeći iz smrti u život. Istina, to je nemoguće čovjeku, ali ne i Bogu.

         I spasenje za vječni život je čovjeku nemoguće ostvariti. Isus kaže da je lakše devi proći kroz iglenu ušicu nego spasiti se čovjeku koji je iznad svega sklon brinuti se za materijalne potrebe. Na tu Isusovu riječ i apostoli su sa snebivanjem postavili pitanje: "Tko se onda može spasiti?" (Mt 19,25). Isus im je to potvrdio kao nešto nemoguće, ali je odmah naglasio da je spasenje čovjeka Božje djelo.

         Uskrsnuće na novi život je Božje djelo. Tko želi to ostvariti sam sigurno neće uspjeti. Što se onda od nas očekuje? Naše je samo da budemo spremni sa zahvalnošću prihvatiti taj neprocjenjivi dar. Naše je krenuti putem na koji nas Uskrsli poziva, putem koji vodi u život. Pitanje je koliko smo sposobni učiniti samo to i baš to.

         Novost života, uskrsnuće na novi život želimo svakom pojedincu, svakoj obitelji, svakom narodu, posebice rodu našem - rodu Hrvata. I to već sada, na ovom svijetu, da bi se na drugom svijetu samo nastavio taj život u punini. Međutim, u svim događanjima, u svim opasnostima, u svim zlim podvalama koje mnogi prihvaćaju a ne primjećuju da je to zapravo »dar« Zloga, i ta NOVOST ŽIVOTA na koju nas Bog poziva izgleda nam nešto nemoguće. Ipak, u ove dane Uskrsnih blagdana baš tu našu nemogućnost želimo predati Onome kojemu ništa nije nemoguće. I vjerujemo da će On to učiniti. Vjerujemo da će svakom narodu koji to želi udijeliti dar da može hoditi u novosti života, da će to udijeliti i našem rodu koji Njegovu Majku tako rado naziva svojom Kraljicom. Molimo našu Kraljicu, Kraljicu neba i zemlje da nam u tjeskobama ne prevlada pesimizam, da gorka iskustva ne prekriju nadu i vjeru u uskrsno jutro. Molimo Dar Duha Svetoga kako za ostvarenje tog cilja nikad ne bismo  koristili drugi put od onoga kojim je Gospodin prošao, a na koji poziva i nas.

Gospodnja me uzdignu desnica,

Gospodnja se proslavi desnica!

N e, umrijeti neću, nego živjeti,

i kazivat ću djela Gospodnja.