Datum objave: 24.04.2015

BLAGOSLOVLJEN BOG KOJI NAS IZABRA I POZVA

 Nedjelja Dobroga Pastira je ujedno i svjetski dan molitve za duhovna zvanja.

Sveti otac Benedikt XVI. Želio nam je pomoći u razmišljanju o velikom Pozivu u otajstvu Crkve. Njegovo razmišljanje nas upućuje na riječi apostola Pavla. Možda ih još nismo prepoznali kao istinski velike riječi. Radi se o BOŽJEM IZABRANJU I BOŽJEM POZIVU – uistinu velikom daru.

- Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista…,

- u njemu nas sebi izabra…,

- u ljubavi nas predodredi za posinstvo,

- za sebe,

- po Isusu Kristu (usp. Ef 1,3-5).

Prvo vidimo da apostol nalazi razloga za zahvaljivanje i blagoslivljanje Boga. To može samo zato jer je i u tom Božjem djelu osobnog poziva prepoznao neprocjenjivi dragocjeni dar za sebe. I mi bismo trebali prepoznati istu vrijednost. Bez poznavanja te vrijednosti ne možemo niti zahvaljivati niti prihvatiti taj Božji dar našeg osobnog poziva.

Biti izabran od nekoga i za nekoga! Još kad znamo od kojeg ugleda i kolike vrijednosti je ta osoba! Neopisiva radost. I kad čujemo novost da je Bog nas izabrao, za sebe, za posinstvo! Više je nego nerazumljivo ako netko nije zainteresiran za to izabranje i taj poziv. Znak je to da imamo neka čudna i nerazumljiva mjerila vrednovanja. Dakako, u tom se slučaju ne može govoriti o nekome tko vjeruje u Boga – tko je uistinu povjerovao da Bog (Vječni, Svemogući, Stvoritelj svega, naš Otac) nama želi dobro, da On puno bolje od nas zna što je za naše dobro, da bez Njega nitko nikakvo dobro ne može ostvariti.

Danas mislimo i molimo za dar posebne svećeničke službe u Crkvi. Ali ne zaboravljajmo na veliku vrijednost izabranja na koje smo svi pozvani i kojim smo po Krštenju svi obdareni: „…rod smo izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviješta silna Njegova djela…“ (usp. 1 pt 2,9).

Danas je i dobro osobito usmjeriti pozor na Isusovu riječ preporuke za veliku potrebu posebne svećeničke i redovničke službe u Crkvi: „Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.“ (Mt 9,37-38). Velika je nesreća za Božji narod ako nema onih koji bi Isusa slijedili i u Njegovoj Pastirskoj službi! Izraelski narod je tugovao kad im dragi Bog ne bi poslao proroka i bili su svjesni da je to znak kako su se udaljili od Njega. Ako u našoj sredini nema duhovnih zvanja osjećamo li isto kao i Izrael? Molimo, dakle Gospodara žetve da...