Datum objave: 19.06.2015

PLOVIMO LI KROZ NAŠE ŽIVOTNE OLUJE S ISUSOM?

Isus je bio umoran. Da, Sin Božji je bio umoran. Cijeli dan je propovijedao i sada je htio napustiti mnoštvo. Njegovi učenici povezli su ga, evanđelje kaže, „kako već bijaše u lađi“. Legao je i ubrzo zaspao.

A onda, iznenada oluja. Valovi prelijevaju i čiste palubu. Učenici ljuti. Gledajući ga kako se ni pomaknuo nije, vjerojatno su si mislili: Kako u svemu tome On može bezbrižno spavati? A onda, u svojoj panici, probude ga. „Zar ne mariš što pogibosmo?“, prigovaraju oni njemu. Možemo li si zamisliti kako su veličanstveno djelovale riječ kojima je Isus smirio more i vjetar. Kako su učenici morali biti skamenjeni vidjevši koju moć imaju njegove riječi. Tako Isus smiruje i njih, i odmah im, opet smireno i blago, upućuje riječi prijekora što su bojažljivi i kako nemaju vjere.

Možda bi moglo biti da ova oluja samo izražava oluju koju je Isusova riječ pokrenula u onima koji su ga slušali. I mi imamo iskustva da nakon  slušanja riječi Božje bude nešto pokrenuto u nama. Određena bojažljivost i manjak vjere glede onoga na što nas riječ Božja poziva. Često se to razvije u veliki nemir, u pravu oluju. Toga se ne moramo bojati. Možemo čak reći da je to dobar znak. Ako se ništa nije pokrenulo, vjerojatno od riječi Božje nismo ništa čuli. A vidimo da su učenici u oluji Isusa upoznali u sasvim novom svjetlu.

U mladim osobama također se događaju životne oluje. Zovemo ih mladenačke ili proljetne oluje. I one mogu puno toga počistiti s palube njihovih lađa. Ali niti u takvim olujama ne sumnjamo da je Isus prisutan, iako izgleda da spava i kao da ga za naše muke nije briga. I u svemu tome i nama On govori: Nemojte biti bojažljivi, imajte vjere.

Presudno pitanje za nas jest, hoće li u našim životnim olujama prevladati vjera ili će prevladati panika i paralizirati nas. Strah nas sputava, vjera nas liječi. Vrlo često, gotovo uvijek kad je Isus nekoga liječio govorio je: „Vjera te je tvoja spasila.“ Po tome spoznajemo da je vjera najveći Božji dar. Ali vjeru moramo i hraniti. Onda će ona biti toliko jaka da odnese pobjedu u svim situacijama, bez obzira kako žestoke i kako dugotrajne bile naše životne oluje.

I mladeži našoj i obiteljima našim i svoj župnoj zajednici, kao i svemu narodu želimo sretnu plovidbu s Isusom kroz sve oluje kroz koje prolazimo i kroz koje nam još valja proći.