Datum objave: 23.07.2015
VELIKA JE POGIBAO ZAMIJENITI SREDSTVO I CILJ
Za ozbiljna pitanja mudar će se čovjek rado savjetovati s iskusnijim i zamoliti za pomoć kako bi bio uspješan u ostvarenju potrebnog cilja. Vjernik u tim potrebama neće nikako mimoići Božju uputu i molit će za Božju pomoć. Kao vjernici znamo da se radi o vječnim pitanjima.
Današnja Zborna molitva usmjeruje naše razmišljanje ne samo na zemaljska nego i na nebeska dobra. Jedna i druga su DOBRA. Ipak, gledajući vjerski, velika je razlika. I u ovoj molitvi sva Crkva danas moli da bismo zemaljska dobra tako koristili, tako se njima služili kako bismo već sada srcem prionuli i na kraju postigli nebeska, vječna dobra. 
Kod ovog razmišljanja dolazi nam na pamet uzrečica: Sve je dobro što dobro završi. Po tome zemaljska dobra, budući da su samo privremena, kao da i nisu prava dobra, ako je s njima naše dobro završilo. Za razliku od njih, nebeska su dobra prava dobra jer se radi o vječnom dobru. U molitvi tražimo dar mudrosti kako bismo se zemaljskim dobrima služili za prianjanje i ostvarenje nebeskih dobara. Zemaljska dobra, dakle, trebala bi nam biti sredstvo a ne cilj.
Tako razmišljajući možemo vidjeti da nam i mnogi događaji koji se gledaju samo zemaljskim očima, samo ljudski, uopće ne mogu izgledati kao neko dobro. Ali gledajući vjerski, i ti nam događaji postaju dobro koje nam pomaže u ostvarenju vječnog dobra. To su napr. naši napori, patnje, žrtve… Ni jedna žrtva ne može biti osmišljena ako ne pomaže nekom dobru. Čovjek ih može gledati same za sebe, pa onda poduzima sve da ih se oslobodi. Vjernik će znati da žrtva nije cilj nego sredstvo. Znat će da se bez žrtve ne može izgraditi ništa veliko (kako reče Ivan-Pavao II. našoj mladeži u Solinu), da bez uzimanja križa i hoda za Isusom ne možemo biti njegovi učenici (reče Isus).
Stoga, i ugodne i tjeskobne stvarnosti u životu gledat ćemo drugačije ako ih ako ih gledamo kao sredstvo za postizanje cilja u vječnosti. Budući da bez Boga ništa nije valjano, ništa sveto, ne prestanimo ga moliti za Njegovo vodstvo kako bismo se uključili u ostvarivanje Njegovog promisla. I to je jedino dobro. On nam je pripremio i želi nas uvesti u vječno, nebesko dobro. Neka mu je hvala i slava!