Datum objave: 31.07.2015

POTROŠAĆI ILI SLJEDBENICI

 

        Mnogi su kršćani podlegli potrošačkom mentalitetu i u svom odnosu prema Crkvi. Prema Crkvi se odnose kao prema samoposluzi ili servisu kod kojeg se mogu snabdjeti s nekoliko “paketa usluga” koji će im uljepšati život: lijep obred krštenja djeteta, dirljiva svečanost prve pričesti, vjenčanje u bjelini uz orgulje i konačno nekoliko utješnih riječi na grobu…

        Takav su mentalitet valjda imali i ljudi koji su trčali za Isusom zato što ih je jednom nahranio – kako je to opisano u današnjem evanđelju. No Isus je otkrio njihove namjere: «Tražite me, ali ne zato što vidjeste čudesne znakove, nego zato što jedoste od onih hljebova i nasitiste se».  Ipak je imao strpljenja s njima, tumačio im je svoj nauk i značenje svoje osobe, odgovarao na njihova pitanja. Ali posve sigurno nije želio potrošače koji će za njim trčati kao za izvorom snabdijevanja, nego je tražio učenike koji će slušati i razumjeti Riječ i sljedbenike koji će živjeti kao on. Molitva:

        Iskustvo "punih lonaca mesa", niti besplatna hrana u obilju (mana s neba) ne donosi zadovoljstvo i mir za kojim čovjek čezne. Samo vanjski sjaj svečanih krštenja, firmi, vjenčanja, sprovoda ne rješava u biti ništa od životnih poteškoća. Pomozimo jedni drugima krenuti drugim putem: pođimo za Isusom i budimo Njegovi sljedbenici. Budimo kršćani – kakovo  i ime nosimo!