Datum objave: 07.08.2015

VJERUJEM U SVEMU KRISTU, BOGU SVOM !

 

        U Starom zavjetu čitamo kako je Bog održao Izraelce na životu neobičnim kruhom s neba i vodom iz kamene stijene. To je bilo razumljivo za njih da Bog to može. Ali nisu mogli uvidjeti "kako nam ovaj (Isus) može dati tijelo svoje za jelo". I nama je to danas teško, gotovo nemoguće razumjeti, i prvim kršćanima je to također bilo teško razumjeti, a vidimo da su i apostoli imali s tim Isusovim riječima velikog problema. Ali kad ih je Isus pitao: "Hoćete li i vi otići?" Petar je odgovorio u njihovo ime i u ime svih katolika od tada: "Gospodine, kako ćemo otići. Ti imaš riječi života vječnoga.“ (Iv 6,68) Mi vjerujemo da si ti Krist, Sin Boga živoga. Ta vjera u osobu Isusa Krista je temelj svih naših postupaka, svih naših riječi. Zato sve nejasnoće, sve sumnje, sve prividne oprečnosti imaju manje značenje od Isusovih riječi. To je i pitanje i za svakoga od nas danas ovdje okupljene: Vjerujem li ja toliko u Isusovu riječ, vjerujem li da je On Sin Božji, da on ima riječi vječnoga života? Ako moram sve razumjeti, tj. ako ništa ne prihvaćam što mi nije potpuno jasno i što se baš meni ne sviđa - onda ću u životu propustiti najveće vrijednosti. Propustit ću ŽIVOT.

        Sada nam dalje taj znak, taj sakrament euharistije može govoriti - a mi možemo slušati jer smo povjerovali. Što nam govori?

        Sveti Pavao naglašava dvostruku milost koja nam se daje u sakramentu euharistije: Po sakramentu euharistije mi dobivamo milost jedinstva s Bogom i milost jedinstva međusobno - vertikalno i horizontalno jedinstvo. Mislimo o toj potrebi i molimo za to jedinstvo. Molimo da sve nas u obitelji koji lomimo jedan kruh Gospodin sjedini, da nas sjedini u svim razinama našega zajedničkog života, da sav naš narod sjedini u jedno. Ta nam je potreba jedinstva tako važna, tako bitna za život kao i kruh naš svagdanji.

        Posvijestimo si osobito vjeru da je Isus stvarno prisutan u Misi u pričesti. Mnogi pripadnici drugih vjera to ne mogu povjerovati, kao što niti Židovi nisu mogli povjerovati u tu mogućnost. Ali se zato mi ni u kojem slučaju, ni pod koju cijenu, za volju drugih ne možemo ni nećemo odricati i zapostavljati Euharistiju, izvor Života.