Datum objave: 04.09.2015

"EFFATA" - OTVORI SE!

         Tko danas priznaje Krista?  Da li samo svećenici i časne sestre?  Od oko milijarde katolika što su na svijetu, relativno malo se priznaju uvjerenim kršćanima. 

         Mnogi su postali gluhi prema Božjoj riječi a drugi opet ne žele razgovarati o Bogu ili o vjeri.  Zašto?  Zar smo se toliko zatvorili da uopće ne mislimo na drugo osim sebe i svoj svijet?! Ljudi našega vremena nemaju strpljenja da bi se pokušali obnoviti i raditi oko stjecanja novih spoznaja.  Previše su okupirani vlastitim problemima.

         Ovog tjedna započinje nova školska i vjeronaučna godina.  Sada započinje vrijeme novih spoznaja i napretka. Radnici uvelike doprinose napretku društva i ekonomije ukoliko pošteno rade svoj posao za svoje i opće dobro.  Đaci i studenti koji stječu znanje po školama i od svojih roditelja usmjereni su prema budućnosti i traže svoju osobnu izgradnju. Hoće li naši radnici, školarci, studenti ove godine maksimalno iskoristiti svoje talente za dobro sviju ili će ostati zatvoreni u svoj mali svijet pun problema? Ima ih toliko da čovjeka mogu zagušiti. Rješenje nije u kapitulaciji pred problemima nego u suočavanju s njima i rješavanju. Pojedinac tu nema šanse, ali zajedno, pogotovo u zajedništvu i prema uputama našeg Vođe – Isusa, sigurni smo u uspjeh.

         Isus danas u Evanđelju ozdravlja jednoga čovjeka koji je imao velikih problema. Vratio je čovjeku sluh i govor.  Vratio mu je sposobnost komuniciranja.  Time je htio pokazati koliko Bog želi s nama uspostaviti dobar odnos, zdravo komuniciranje.  Želi da budemo "otvoreni" slušati njegovu riječ, i "otvoreni" da tu riječ ne zadržimo za sebe, nego da je širimo i dijelimo jedni s drugima. Za taj dar nama Crkva je molila već kod našeg krštenja. Želja nam je i potreba da naša vjerska zajednica – Crkva i danas moli svim svojim članovima da nam Gospodin otvori uši i odriješi jezik, pa da možemo i mi svi velika djela Gospodnja vidjeti, razglašavati ih i preko svake mjere zadivljeni govoriti: „Dobro je sve učinio! Gluhima daje čuti, nijemima govoriti.“ (Mk 7,37).