Datum objave: 18.09.2015

TKO JE NAJVEĆI ?

         Škola, još više životna škola ima za cilj pomoći čovjeku da naraste do veličine koja je čovjekovo ispunjenje a Bogu na slavu. To se ostvari onda kad se čovjek, ne samo oboruža potrebnim znanjem, nego kad se osposobi za pravo životno opredjeljenje. Mi smo povjerovali da je jedino ispravno životno opredjeljenje odazvati se Isusovu pozivu: „Hajdete za mnom!“ (Mk 1,17). To smo svi mi prihvatili. Prvo su roditelji kod krštenja obećali da će nas odgajati i pomoći nam da živimo onako kako nas Isus uči, a poslije smo I sami obnovili ta krsna obećanja. Vrijede li ona još uvijek? Ili smo kao «odrasli» možda zaključili da to ipak nije moguće, pa onda i postupamo po tom svom zaključku?

         Jedno je sigurno: Slijedeći Isusa – i njegovu riječ i njegov primjer – mi postajemo veliki u dobru. Ako pak ne slijedimo njega, možemo postati veliki samo u nečemu što se zove razaranje, uništenje.

         Za vrijeme Olimpijskih igara u Seoulu, Južna Koreja, a mnogobrojni novinari su ih najavljivali kao do tada najveće u povijesti Olimpijskih igara,  sudionike iz 167 zemalja koji su se natjecali kako bi postali najveći u pojedinim disciplinama, a sveukupna cijena održavanja ovih igara prelazila je tri milijarde dolara, čuvalo je gotovo milijun vojnika i policajaca. Radi čega toliko osiguranje? Neku zli ljudi htjeli su pokazati da su oni najveći, nažalost u zlu.  

         Dok se igre mogu koristiti da se pokažu razne vještine, tjelesne sposobnosti, vidimo da se i nasilje može upotrijebiti da neki pokažu svoju nadmoć. I vidimo da to nije samo stvar prošlosti, nego i današnjeg vremena. I nije to samo u pojedinim dijelovima svijeta, nego to sve više zahvaća cijelu kuglu zemaljsku, sav ljudski rod.

         A mi danas slušamo Isusa koji nas uči da je kod Boga to drugačije: "Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!" Želiš li ti biti prvi pred Bogom ili pred ljudima? U dobru ili u nasilju? U dobrim djelima ili u porocima? U vrednovanju ili u obezvređivanju Božjih zapovijedi – tih predragocjenih uputa? U približavanju sebe i drugih Bogu ili udaljavanju od Boga. Ili ti sve to možda uopće nije važno? Jer, tko još danas misli da su Božje upute uopće važne da bi se ostvarila prava sreća i radost, pravi život - nešto veliko?

         Misliš li i vjeruješ li ti? Želiš li ti biti velik? Isus zna kako ćeš to uspjeti. Slijedi ga!