Datum objave: 07.11.2015

UKLONI, MILOSRDNI BOŽE, SVE PROTIVŠTINE DUHA I TIJELA

Stanje ljudskog društva u cjelini kao i u pojedinim dijelovima uvelike je obilježeno protivštinama. Razumljivo da ta neslaganja škode svemu društvu. Napredovanje je blokirano. Spoznajemo da su protivštine prisutne i u životu pojedine osobe. Znači da je i osoba u sebi podijeljena i da joj te protivštine smetaju za život i rast. Sv. Pavao govori da i on ima iskustva o trajnoj borbi duha i tijela:  Opažam u svojim udovima drugi zakon koji vojuje protiv zakona uma moga i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. Umom ja služim zakonu Božjemu, a tijelom zakonu grijeha. (Rim 7,23-25).  I čovjek se tu osjeća bespomoćnim. Kao da uvijek prevlada ono što nam škodi. Zagonetno je što čovjek to vidi, zna, osjeća, a ipak prevladavaju takvi postupci koji daju prednost zakonu grijeha koji u našim udovima vojuje protiv zakona duha. Osjećamo li se bespomoćnima? Vjerojatno da. I što sada?

Budući da imamo iskustvo neuspjeha glede tog pitanja, na mjestu je da molimo za pomoć Onoga tko te protivštine može ukloniti, tko može pomoći da zakon Duha prevlada pa da idemo naprijed radosna srca. Odgovorimo na taj problem kako je  odgovorio Pavao: Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga? Hvala Bogu po Isusu Kristu Gospodinu našem! (isto).

O davanju prednosti duhovnog pred tjelesnim, nevidljivog pred vidljivim govori Isus i u današnjem evanđelju. Kao u još nekim prigodama, Isus naglašava koliko je vrjednije ono što je vrijedno u Božjim očima, a s druge strane koliko je oštećenje, umanjenje vrijednosti nekog zalaganja ako se vrednuje samo prema ljudskim mjerilima. Svojim učenicima Isus jednostavno kaže: Čuvajte se toga. Čak i: Čuvajte se onih koji tako postupaju. Kad netko na takvim „vrijednostima“ temelji svoja zalaganja, kako god ona izgledala humana, prije ili kasnije pokaže se da su ostvarivana s pogrešnom namjerom – da se vidi, da se ljudima svidi, da se steknu politički poeni pred narodom, da se može slikati i na TV pokazati… ČUVAJTE SE TAKVIH. Oni će nekad nekome nešto i dati, ali najredovitije samo dio od svoga viška. Ili još točnije, negdje će uzeti gdje redovito nitko neće odmah primijetiti i dati tamo gdje će svi vidjeti. Hoće li se ta krađa, otimačina prepoznati prije ili poslije nije presudno, ali jest važno znati da takva rabota ne donosi nikome dobro – pa niti onome tko se njome bavi.

Bogu hvala koji doista vidi one i ono što ljudske oči ne zapažaju. Poput udovice koja u današnjem evanđelju dobiva mjerodavno priznanje i koju Isus svojima daje za uzor, model. Naravno, kod nje nije bilo sukoba, protivština između duha i tijela. Kod nje je Bog dobio prvo mjesto. A kad Bog ima u našem životu prvo mjesto, sve drugo dolazi na pravo mjesto. Obdario Gospodin i nas tom vrednotom, kako bismo po Božju bili uspješni u nadvladavanju protivština duha i tijela.