Datum objave: 11.12.2015

IŠČEKUJMO RADOSNO

 

            Braćo, ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu - molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem očitujte svoje molbe Bogu. (Fil 4,4-6)

Po ovim riječima izgleda kao da je zabrinutost velika opasnost za radost. Na današnju nedjelju koja se u liturgiji zove "RADUJTE SE", Crkva je stavila u misna čitanja riječi sv. Pavla kojima nas zove da ne budemo zabrinuti nego da se radujemo u Gospodinu.

Može li se radost naručiti i koliko se zabrinutost može odstraniti htjenjem? Nama izgleda da ni jedno ni drugo ne ovisi o čovjekovoj volji, nego je ovisno o uzrocima koji u nama pobuđuju radost odnosno zabrinutosti. Znači, ako imam razloga za zabrinutost bit ću zabrinut, ako imam razloga za radost radovat ću se.

Valja znati da Pavao ovo piše u tamnici gdje čeka svoje suđenje. Štoviše, on zna kakav će ishod suđenja biti. On ne izmišlja. Piše o onome kroz što prolazi. On zna da osobno nema krivnje, ali i zna da to suđenje ne radi na tome da se otkrije postoji li ili ne postoji osobna krivnja za koju bi morao odgovarati. Jasno mu je da je to "politički" proces koji mora završiti onako kako je nekome politički podobno. Ne sudi se zločin, jer ga nema, nego svjetonazor koji je "drugačiji". Ostvaruje se što reče Isus: Svijet će vas mrziti jer ste moji. Vjernost Crkvi, Svetom Ocu, Evanđelju, svome narodu, svojoj obitelji… jest ono što i danas najviše izaziva prigovaranja, podsmjehivanja, pa i osuđivanja – bilo u užem krugu bilo na međunarodnoj razini. Teško je prihvatiti kad te nekriva sude. Ali i sam Isus govori o trenucima vlasti tame. A Pilatu jasno odgovora da on nad Njime ne bi imao nikakve vlasti da mu nije dana odozgo. Ako je i Pilatu i današnjim pilatima vlast dana odozgo, onda znamo kome istinski pripada Kraljevstvo i vlast i slava i moć u vjekove. Premda živo osjećamo kako trenutak vlasti tame može biti jako tjeskoban, prema riječi Božjoj i iskustvu Božjeg čovjeka vidimo da čovjek može biti i vezanih ruku i u tamnici a ipak slobodan i radostan. Za takvu slobodu i radost molimo i danas svim nedužno privedenima i osuđenima.

Mi ne gubimo vjeru i nadu da je Gospodin blizu, a onda i sve što s njime dolazi: mir, pravda, sloboda. Zato i mi, zajedno s Pavlom, jedni drugima ne prestanimo upućivati poticajnu riječ: Radujte se - u Gospodinu.