Datum objave: 26.12.2015

MARIJA – MAJKA SVETE OBITELJI POČETAK JE BOLJEGA SVIJETA

I mi želimo bolji svijet. To je svijet našeg zajedničkog putovanja. U istoj smo lađi. Nered ili pobuna na brodu sigurno škodi. Objedinimo se kako bismo zajedničkim zalaganjima zadržali pravi smjer i uspješno plovili prema cilju.

Zahvaljujemo Bogu za zajedničko putovanje kroz proteklu godinu i molimo da zajedničko nastojanje u Novoj bude još uspješnije. Majka Marija, Bogorodica zna kako se to ostvaruje. Ona i nas može učiti i voditi. Staro iskustvo ćemo ostaviti iza sebe sa starom godinom - osim koliko možemo iz njega što naučiti, a pogled usmjerujemo na izgradnju zajedništva u tom novom periodu. Kako će biti dragocjeno izgrađivati nove odnose u obiteljskom zajedništvu. Obitelj je polazište gdje se odmah od početka usmjerujemo. Sve više čujemo kako su prve tri godine presudne. Prema kojem cilju smo usmjereni od samog početka? Znamo da je poslije teže, često izgleda i nemoguće nešto mijenjati.

U Božjem narodu Izraelu poznati izbavitelj naroda od zlog neprijatelja, susjednog naroda bio je Samson. Anđeo je donio uputu njegovoj majci prije nego se on rodio: neka ne uzima u sebe ništa žestoko i ništa nečisto. Neka bude posvećen Gospodinu, jer on će izbaviti narod svoj od napada neprijatelja (usp. Suci 13,2).

Ocu Ivana Krstitelja Zahariji anđeo Božji također reče da će mu dijete biti posvećeno Bogu, da će obradovati mnoge, da će vratiti srca otaca sinovima i mnoge će sinove naroda privesti Gospodinu.

I našu stvarnost prepoznajemo takvom: previše napada na dobro svega naroda, počevši od razilaženja u obiteljima, nesporazuma između otaca i sinova glede bitnih pitanja o kojima ovisi dobro svih. Velika opasnost od nemara glede onoga što nas onečišćava. Možemo li povjerovati i prihvatiti ponudu Onoga tko nam dolazi da nas izbavi i poziva nas na suradnju: Nemoj onečišćavati sebe, jer tko je onečistio sebe nastavlja onečišćavati svoju okolinu – i prirodu i ljude. Dopusti Gospodinu da te očisti pa da pridonosiš čistoći svih i svega oko sebe.

Nova godina poziva nas da obnovimo raspoloženje i prihvatimo novu ponudu kako bismo od početka zajednički – i u obitelji i u župi i u našem mjestu – pridonijeli da naša lađa bude usmjerena i da uspješno plovi prema željenom cilju.

Bila nam svima sretna Nova godina i uspješno zajedničko putovanje.