Datum objave: 02.01.2016

TI SI SIN MOJ, LJUBLJENI

 

                Kod krštenja na rijeci Jordanu objavljeno je da je Isus uistinu Sin Božji. Zasigurno većina prisutnih nije razumjela koje je pravo značenje tih riječi.

            Danas također izgleda da vjernici ne doživljavaju i ne uzimaju sakrament krštenja ni izdaleka dovoljno ozbiljno. Krštenje je i danas znak, javni pokazatelj, objava da je krštenik dijete Božje. Znači da za svaki sakrament krštenja Otac nebeski govori nad krštenikom: Ti si moj ljubljeni sin, u tebi mi je milina. A svaki krštenik, time što je kršten govori za Boga: Ovo je moj ljubljeni Otac, njemu se radujem. Na blagdan Isusova krštenja spomenimo se svoga krštenja i recimo Ocu nebeskom te riječi: Ti si moj ljubljeni Otac, tebi se radujem.

            U mnogoj djeci Otac, uz svu svoju ljubav, ne nalazi milinu. Tužna je to spoznaja. Ali nisu to oni koji prolaze kroz zlo I nevolje, nego oni koji donose zlo i stradanja. Nismo niti sigurni da li ih možemo smatrati djecom istoga Oca, premda im Otac ne prestaje pružati šansu da mu se vrate, da spoznaju svoja zla djela, da se obrate I da žive. A svoga slugu, svoga miljenika, svoje dijete koje prolazi kroz strahote Otac sigurno podupire.

            U isto vrijeme Očev ljubljeni Sin pita svoje najbliže, učenike svoje, braću: Jeste li spremni krstiti se krstom kojim ću se ja krstiti? Oni pak, premda ne razumjevši pravo značenje tih riječi, odgovaraju: Jesmo.

            Krst kojim se Isus krstio i kalež kojega je On pio nije stran narodu Hrvata kroz svu njezinu povijest. Osobito su nam svježe prisutne nedavne godine Domovinskog rata. U svemu tome i dalje je bitno da mi znamo, da računamo s time I da uvijek možemo reći: Bog je naš ljubljeni Otac, njemu se radujemo! Isto tako je bitno u svim nevoljama uvijek postupati tako da Otac nebeski za svakoga od nas i za sav narod može reći: Ovo je sin moje, ovo je narod moj ljubljeni, u njemu mi je milina.

            Nebeski oče, obnovi u nama Duha kojega smo primili na krštenju: da sve više budemo životom nasljedovatelji Kristovi, te da i mi svojim djelima Tebi omilimo.