Datum objave: 16.01.2016

SIONU ZA LJUBAV NEĆU ŠUTJETI

            Ima vrijeme šutnje i vrijeme govora, piše u knjizi Propovjednik. Među nama se često čuje, kao "mudra" izreka, da je najbolje šutjeti. Prema prvim riječima današnjeg prvog čitanja šutnja može biti znak pomanjkanja ljubavi. Za što se onda odlučiti - šutjeti ili govoriti? Ne možemo odlučiti unaprijed. Određeni trenutak zahtijeva odluku i postupak, i bitno je ispravno iskoristiti taj trenutak. Unaprijed odlučiti i na temelju takve odluke postupati može roditi neželjenim učinkom.

            Među darovima koje nabraja Pavao apostol u današnjem drugom čitanju na prvom mjestu nalazimo "riječ mudrosti" koja se nekome daje po Duhu. Razumije se da je bolje šutjeti nego izustiti nerazboritu, nepromišljenu, ispraznu ili čak zlobnu riječ. Ali ne saopćiti riječ mudrosti doista je znak pomanjkanja ljubavi. To se ubraja među grijehe propusta i rađa negativnim plodovima.

            I mi često pripremamo "svadbu" o kojoj govori evanđelje. Svaki dan se događa gozba našeg života. Često i ne primjećujemo da nam nedostaju neke bitne potrebe za slavlje. Na svadbi u Kani nestalo je vina, uzmanjkalo je radosti. Na našim "svadbama" možda nedostaje ono što je još od temeljitije važnosti: LJUBAV. A taj nedostatak se očito vidi kad manjkaju riječi, jer "Sionu za ljubav neću šutjeti". Koji je razlog da nam nedostaju, što je tome pridonijelo i na koji način to promijeniti, nadoknaditi taj manjak? Potražimo odgovor na ta pitanja. Doista, kad nam manjkaju bitne vrijednosti za slavlje, za radost, onda redovito obilujemo nekim zamjenama. Bude to slično, ali ne isto. Tako nam onda ne manjka "osmjeha za slikanje", kojega kao da vježbamo za te prigode, ali koji se od prve prepoznaje kao prozirni i lažni znak.

            Pa reci sam sebi danas: svome sinu, svojoj kćeri za ljubav neću šutjeti; svojim roditeljima za ljubav neću šutjeti; svojoj obitelji za ljubav neću šutjeti; svom hrvatskom narodu za ljubav neću šutjeti. Također reci sebi da nećeš koristiti niti "lažne" riječi, niti lažne osmjehe – nikakve isprazne zamjene za prave vrijednosti.

            Dodaj i iskrenu molitvu Duhu Svetom da ti udijeli riječ mudrosti kako bi mogao izabrati pravo vrijeme, pravi način, pravo mjesto i pravu osobu za reći ono što osjećaš da treba reći tog trenutka.